Do zrekonstruované výškové budovy VUT v Brně se po pěti letech vrací studenti

Budova brněnské fakulty strojního inženýrství, která dlouho bývala nejvyšší stavbou v Brně, prošla nákladnou rekonstrukcí za víc než šest set milionů korun. Investice se prodražila kvůli statickým poruchám stavby, která je vysoká sedmdesát čtyři metry. Většinu peněz na rekonstrukci poskytlo ministerstvo školství.

Rekonstrukce budovy VUT měla být hotová už v roce 2013. Původně měla stavba získat pouze nový plášť za 180 milionů korun. Když ho ale dělníci odstranili, zjistili, že je statika budovy narušená. Prvotní náklady se rázem zdvojnásobily ze sto osmdesáti na tři sta milionů. Statický posudek zjistil, že v nosných sloupech budovy chybí desítky tun ocele. Ani další navýšení částky na půl miliardy korun tak nakonec nestačilo a výsledná částka vyšplhala až na šest set čtyřicet milionů korun. „Škola zvažovala i to, že budovu v kampusu Pod Palackého vrchem zcela zdemoluje a postaví na jejím místě novou. Vyšlo by to ale ještě dráž než rekonstrukce,“ řekla mluvčí VUT Radana Kolčavová.

Solární panely i nový interiér

Rekonstruovat budovu bylo nutné i kvůli její energetické náročnosti. Po ní se na jižní straně budovy objevily fotovoltaické panely, které mohou energií zásobovat fakultní areál. Výšková budova má nové podhledy na chodbách a nový systém osvětlení, kdy se jednotlivá svítidla spínají podle pohybu lidí.

Jak probíhala rekonstrukce budovy A1 v krátkém sestřihu (zdroj: VUT Brno)

V budově už funguje studijní oddělení, přestěhovaná je zhruba polovina fakulty, laboratoře se budou stěhovat o prázdninách. „Vzhledem k tomu, že budova tvoří zhruba polovinu výukových a kancelářských prostor Fakulty strojního inženýrství, se výuka a fakultní pracoviště po několika letech konečně vrací do standardního režimu,“ uvedl děkan fakulty Jaroslav Katolický.

Rekonstrukce výškové budovy patří k zásadním stavebním projektům v kampusu VUT Pod Palackého vrchem. Spolu s dostavbou a rekonstrukcí objektů Fakulty chemické a FEKT a s výstavbou výzkumných center Fakulty stavební a zejména CEITEC VUT je rekonstrukce budovy A1 součástí rozsáhlých investic v této lokalitě v celkovém rozsahu bezmála čtyři miliardy korun.