Zloději denně ukradnou dvě desítky kol. Registraci nabízejí strážníci i soukromé registry

Letos ukradli zloději už téměř dva tisíce kol. Do konce roku se jejich počet může ještě víc než zdvojnásobit. Jednou z možných prevencí krádeže je označení a registrace kol. Ve větších městech ji nabízí městská policie. Vznikají i soukromé registry ukradených kol. Do toho, který vytvořili v Brně, se přihlásilo už pět tisíc lidí

Vysokoškolskému učiteli Radimu Cerkalovi ukradli ze zamčeného sklepa už dvě kola za téměř osmdesát tisíc korun. Ani jedno se nepodařilo najít. „Nepomohla ani policie ani pojišťovna, tak jsem začal pátrat na internetu, jestli neexistuje nějaká stránka, kde by se ta informace o kole umístila,“ říká Radim Cerkal, autor projektu kradenakola.cz.

Ucelenou evidenci prý hledal marně. Do registru, který s kamarády vytvořil, si může zdarma přihlásit kolo kdokoli. Stačí zadat typ kola a jeho VIN kód, který je na záručním listě nebo mezi pedály. Od začátku roku do jejich registru nahlásili lidé téměř třináct set ukradených kol za víc než dvacet tři milionů korun. Kupující nebo prodejci v bazarech si mohou v registru  kradenakola.cz ověřit, jestli bicykl který se k nim dostal, předchozí vlastníci pořídili legálně.

Deset vteřin na přeříznutí zámku stačí

Ročně zloději ukradnou zhruba osm tisíc kol. Loni tak udělali škodu přes 120 milionů korun. Sklepy, garáže, balkony, ale i venkovní stojany jsou pro ně stále atraktivní. Zhruba deset vteřin a kleště na přeříznutí zámku stačí. Ne všechny řetězy na kolo jsou totiž spolehlivé. „Některé zámky slouží jen na přimknutí kola na které vidíte, ty pevnější jsou zhruba sedmkrát dražší,“ říká prodejce kol Jakub Magnusek

Označení kola může zabránit krádeži
Zdroj: ČT24

Policie radí hned po koupi nové kolo nafotit. Hlavně jeho výrobní číslo. Většinou nabízejí registraci městští strážníci. Existuje také Centrální registr kradených kol. V některých městech mohou lidé strážníky požádat i o aplikaci syntetické DNA. Speciální neodstranitelný čip, na který se nalepí policejní značka.