Centrum Prahy zalila růžová vlna proti rakovině prsu

BEZ KOMENTÁŘE: Start Pochodu proti rakovině prsu (zdroj: ČT24)

Již šestnáctý pochod proti rakovině prsu vyrazil po poledni ze Staroměstského náměstí v Praze. Odhady pořadatelů říkají, že se ho přišlo zúčastnit 25 tisíc lidí. A jako každý rok akci podpořily i známé osobnosti. V cíli na ostrově Štvanice pak pokračuje hudební program. Celkový výtěžek letos podle ČT činil 9,4 milionu korun.

Proud žen v růžových tričkách a mužů v šedé obdobě s růžovým lemováním se začal rozlévat do ulic v centru Prahy v poledne. Lidé nesli růžové balonky, růžové stuhy měli na sobě i policejní koně.

Do akce, která má vyjádřit podporu ženám s rakovinou prsu, se stejně jako v minulých letech zapojila řada známých osobností, třeba zpěvačka Tonya Graves nebo herečka Iva Pazderková se postavily do čela průvodu. Symbolem pochodu jsou tradičně růžová trička, jejichž nákupem účastníci přispívají na prevenci, projekty pro pacientky a vyhodnocování screeningových dat.

Organizátoři se snaží upozornit na statistiky, podle kterých onemocní rakovinou prsu každá osmá žena. Ročně přibývá kolem 6 tisíc žen s diagnózou, v současnosti jich v Česku žije asi 50 tisíc. Jedná se také o onemocnění, které je u žen ve věku mezi 20 a 54 lety nejčastější příčinou smrti. Smutné číslo nesráží ani fakt, že rakovina prsu je při včasném odhalení poměrně snadno léčitelná.