O pacienty nemají lázně nouzi, o specialisty ovšem ano

Události ČT: Lůžka mají lázně volná, přesto musejí pacienty odmítat (zdroj: ČT24)

Lůžka mají české lázně často volná, ale pacienty musí odmítat. Ještě nedávno se potýkaly s nedostatkem klientů, teď se ale perou s nedostatkem personálu. V Janských Lázních odstartovali sezonu, i tady další pracovní místa obsadili.

Oproti roku 2013, kdy se lázeňství potýkalo s největší krizí, přijelo letos do Janských Lázní pacientů skoro jednou tolik. Na kolonádě pod Černou horou je tak opět živo. „Jsme stiženi sezónností, takže v letních měsících je zapotřebí si vydělat na zimní provoz,“ doplňuje ředitel léčebny Janské Lázně Rudolf Bubla.

Finančně se lázním daří. Na letošní sezonu si mohli pořídit nové přístroje za miliony korun. Ale zatímco návštěvníci odpočívají, zaměstnanci nemají pomalu čas ani si otřít z čela pot. „Ergoterapeutů je strašně málo. Hodně pacientů, málo lidí, co by pracovalo,“ shrnula ergoterapeutka Kateřina Kořínková.

Fyzioterapeut Jan Vízek s dětmi cvičí už deset let a jeho čas je rezervovaný daleko dopředu. Denně musí ve zdejších lázních zvládnout šestnáct pacientů. „Po půlhodině jsem hodně fyzicky vyčerpaný, psychicky možná ještě víc, ale člověk se musí oklepat,“ poznamenal Vízek.

Specialisté přicházejí i ze zahraničí

Janské Lázně budou tuhle sezónu naplněné nejvýš z 85 procent. Dokázali by sice ubytovat o sto pacientů víc, neměl by je ale už kdo léčit. „V tuhle chvíli bychom rádi přivítali tak patnáct až dvacet nových kolegů,“ poznamenal Bulba.

Pomoc nalézají české lázně i v zahraniční pracovní síle. „V Polsku je spousta fyzioterapeutů, každý rok jich hodně absolvuje, ale bohužel nemají práci,“ přiblížil fyzioterapeut Krzysztof Majerski, který našel zaměstnání v Janských Lázních.

Situaci většinou zachraňují odborníci z východu Evropy. Pár dnů mají v Janských Lázních třeba nového lékaře z Ukrajiny. Jenže než dostal všechna povolení, trvalo to skoro dva roky.