Vsetín bude mít jedinou hernu. Umístí ji do Lidového domu

Jediným místem, kde ve Vsetíně budou od příštího roku výherní automaty, bude Lidový dům v centru města. Rozhodli o tom zastupitelé města. Vyhlášku o soustředění hazardu na jediné místo ve městě schválili sice už dříve, diskutovalo se však o umístění herny. Proti zvažované lokalitě na Sychrově protestovali tamní obyvatelé i členové folklorních souborů, kteří objekt využívají, podepsali také petici.

O Lidovém domě coby vhodném místě město podle starosty Jiřího Čunka (KDU-ČSL) uvažovalo nejdříve, poté se však vyskytly obavy o statiku budovy. „Ukázalo se, že to tak není, že se může opravit a mohl by tam hazard být,“ řekl Čunek. Objekt v majetku města je podle něj dlouhodobě nevyužitý, v části sídlí hudební klub Tři opice, využívají ho také divadelníci.

Divadlo v Lidovém domě podle Čunka zůstane. „Je v provozu jednou za mnoho týdnů, ale nacvičuje se tam. Pak bychom opravili ve spolupráci s tou firmou horní patra, tam by byl umístěn hazard,“ řekl starosta, podle kterého se počítá i s opravou fasády a střechy.

Nyní je ve městě 32 heren s 265 hracími automaty. Podle Čunka chce radnice hazard ve městě omezit, pokud by však nebyla herna žádná, vedlo by to k nelegálnímu hráčství. Provozovatelé stávajících heren musí ukončit svou činnost do konce roku.
Vsetín a herny

Původní sychrovská adresa byla podle starosty doporučena proto, že je dále od obytných domů, její okolí je přehledné a dá se proto dobře kontrolovat díky kamerám. Místním ale vadilo, že ve stejné budově mají děti kroužky, a přes 1700 z nich podepsalo proti herně petici. „Není v pořádku, že by to mělo být pod jednou střechou. Nemám obavy, že by děti měly jít do herny, ale o osoby, které to přitáhne ze zrušených heren,“ uvedla už dříve zástupkyně petičního výboru a folkloristů Helena Galetková.