Praha 10 má novou koalici. Kleslovou střídá starosta Novák

Na radnici Prahy 10 vznikla nová koalice, kterou tvoří TOP 09, ČSSD, ODS, zelení, nezávislí a dva nezařazení zastupitelé. Ve čtyřicetičlenném zastupitelstvu má většinu 22 hlasů. Novým starostou zastupitelé zvolili  Vladimíra Nováka (ČSSD), který po volbách 2014 působil jako místostarosta, a po pěti měsících je v plném obsazení i rada městské části. Původní koalice se rozpadla letos v lednu poté, co rezignovala i bývalá starostka Radmila Kleslová (ANO).

Po rozpadu koalice vládla na Praze 10 zúžená rada složená ze zástupců ČSSD, zelených, nezávislých a radní za ANO, která odmítla rezignovat. Kompetence po Kleslové přešly právě na nově zvoleného starostu Nováka. 

Vznik nové koalice strany avizovaly už před měsícem, to ale ještě bylo bez ODS, a koalice tím pádem neměla většinu. „Potkali jsme se se svými programy. Není to žádná náhražka. Je to plnohodnotná koalice, je to plnohodnotná rada,“ řekl k nové koalici Novák. 

Novák bude mít na starosti finance a rozpočet městské části, hospodaření s byty a nebytovými prostory a životní prostředí. Kromě něj zvolili zastupitelé ve středu také dva místostarosty za TOP 09: Zatímco Tomáš Pek bude pro funkci uvolněný, a bude tedy placeným radním, tak Radek Lojda uvolněný nebude. Kromě funkce místostarosty působí Lojda i jako tajemník poslaneckého klubu strany. Pek bude mít v radě na starosti investice, městský majetek, obchodní společnosti, kulturu, památky a zahraniční vztahy, Lojda se bude starat o bezpečnost a dotace.

Praha 10 má nové vedení. Městskou část povede Novák (zdroj: ČT24)

Na středečním jednání také na zastupitelský mandát rezignoval bývalý starosta Milan Richter (ODS). Své místo přenechal náhradníkovi Martinu Hejlovi, který bude radním pro dopravu. Po pěti měsících je tak rada městské části kompletní: zůstali v ní radní za zelené, ČSSD a nezávislé – kromě nového radního Hejla má dva nové radní také TOP 09.

Hnutí ANO, které Prahu 10 vedlo do poloviny ledna, skončilo v opozici. Stejně dopadla i koalice VLASTA. „Novou koalici vnímám jako obrovský slepenec. Díky TOP 09 se na vládu Prahy 10 vrací ODS a bohužel i s podporou komunistů,“ poznamenala zastupitelka Olga Richterová (VLASTA). 

Kleslová svůj odchod zdůvodňovala neshodami se zelenými

Kromě Kleslové z koalice v lednu odešli i další zastupitelé z hnutí ANO: „Zastupitelský klub hnutí ANO 2011 při zastupitelstvu Prahy 10 se jednohlasně usnesl odejít z vedení radnice. Důvodem je opakované porušování koaliční smlouvy zastupitelským klubem Strany zelených,“ tvrdila tehdy Kleslová.

Zelení ovšem kritiku odmítali, podle nich se krajské vedení ANO před krajskými a senátními volbami rozhodlo Kleslovou s ohledem na její pověst raději stáhnout. 

Kleslová totiž čelila kritice kvůli působení ve statutárních orgánech společností s podílem Prahy či kvůli výnosným smlouvám své advokátní kanceláře s městskými, státními a polostátními firmami. Loni postupně skončila na postu místopředsedkyně ANO a ve vedení pražské buňky ANO. Kvůli informacím v médiích rozvázala smlouvu s polostátní firmou ČEZ a rezignovala na placené funkce ve dvou pražských firmách - Pražské teplárenské a Pražské energetiky. 

Ve volbách na podzim 2014 vyhrálo v Praze 10 hnutí ANO, které získalo devět mandátů, později však dva zastupitelé z hnutí vystoupili. Po osmi křeslech mají koalice Vlasta a TOP 09. Pět mandátů patří ČSSD, tři ODS, stejný počet zastupitelů měli původně také zelení. Nyní mají dva shodně jako komunisté a hnutí Nezávislí pro Prahu 10 - Hnutí pro lepší Desítku.