Karlovarský kraj chce dálniční obchvat Sokolova zařadit mezi neplacené úseky

Dálniční úsek u Sokolova chce kraj osvobodit od poplatků. Rozhodnutí je na ministerstvu (zdroj: ČT24)

Karlovarský kraj chce nechat osvobodit od poplatku část dálnice D6. Úsek vede kolem Sokolova a podle kraje slouží jako obchvat města. Požádal proto ministerstvo dopravy o výjimku, jakou má už Cheb nebo krajské město.

Jedenáctikilometrový úsek dálnice vedoucí u Sokolova by v budoucnu nemusel patřit mezi placené úseky, řidiči by tak na něj mohli vjet i bez dálniční známky. Dálnice tu nahradila původní silnici první třídy, vedení kraje tak chce lidem od poplatku ulevit.

„Tento úsek dálnice D6 je východním obchvatem Sokolova a není jiná cesta, jak město objet,“ zmínil náměstek karlovarského hejtmana Miloslav Čermák (ČSSD). Kraj se odvolává i na slova ministra dopravy Dana Ťoka (za ANO), podle kterého by právě dálniční úseky okolo větších měst měly být pro osobní auta zdarma.

Ministerstvo vyhodnotí, na které úseky nebude potřeba dálniční známka

„Uvažujeme o tom, že by některé další úseky byly osvobozeny od dálniční známky,“ připustil mluvčí ministerstva Tomáš Neřold. Teprve ovšem vyhodnotí, které konkrétní to budou. Naposledy vyjmulo z placených úseků dálnici D6 okolo Chebu, takže od 1. ledna letošního roku už tady řidiči dálniční známku mít nemusí.

Úseky D6 bez poplatků
Zdroj: ČT24

Starosta Sokolova Jan Picka (ČSSD) je přesvědčený, že by zbavení povinnosti mít dálniční známku pomohlo všem obyvatelům okolních obcí, kteří například dojíždí do Sokolova za prací. Starosta navíc věří, že se tak podaří snížit počet aut v centru města.

Pokud by ministerstvo žádosti kraje vyhovělo, stal by se obchvat Sokolova třetím a zároveň nejdelším neplaceným úsekem D6 na území kraje. Od počátku má ještě výjimku karlovarský průtah.

  • V květnu 2016 začala v Sokolově výstavba poslední etapy západního obchvatu města. Náročná stavba za více než 112 milionů korun přemostí silnici II/210, železniční trať a řeku Svatavu, a propojí tak stávající části obchvatu. Nová silnice by měla odvést dopravu z centra města při průjezdu směrem na Kraslice a zároveň zajistit dopravní obslužnost nově vznikající rekreační zóny u jezera Medard.

Karlovarský kraj dříve navrhoval i zavedení krajských dálničních známek, které by sloužily jen pro jízdu po dálnicích v konkrétním kraji, ale neuspěl. V Karlovarském kraji totiž D6 není napojena na dálniční síť a vede jen z Chebu do Karlových Varů. Aby řidiči nemuseli pořizovat drahou dálniční známku, využívají často raději silnic druhých a třetích tříd a dálnici objíždějí.