Život lovců mamutů poznají návštěvníci archeoparku přímo v jejich jeskyni

Nové muzeum lovců mamutů otevřeli premiér s jihomoravským hejtmanem v Pavlově. Muzeum, jež připomíná jeskyni pravěkých lidí, je součástí archeoparku, který kromě historických artefaktů nabízí i možnost podívat se na práci archeologů přímo v nalezišti.

Nový archeopark leží na úbočí jihomoravských Pálavských vrchů u vodní nádrže Nové Mlýny. Archeologové na místě zaznamenali několik zajímavých nálezů, poblíž se našla i Věstonická venuše. V kamenech našli archeologové i první doklad o výrobě textilu na světě.

„Vystavujeme především originální artefakty a ostatky. Jen ty nejvzácnější, jako je Věstonická venuše, jsou schované v trezorech,“ uvedl Jiří Svoboda z Archeologického ústavu Akademie věd. Unikátem, který návštěvníci spatří, jsou kostry tří mladých lovců nalezené v hrobě asi čtyři kilometry od dnešního archeoparku. Podle Jiřího Svobody kostry dobře ukazují, jací pravěcí lovci byli. „Jsou vysocí a robustní, jsou dobře adaptováni na to, aby mohli lovit a poradit si s takovou kořistí, jako byl třeba mamut,“ nastínil.

UDÁLOSTI: Podívat se na život lovců mamutů opravdu zblízka (zdroj: ČT24)

Kromě pravěkých nálezů je možné sledovat i archeologickou práci. Hlavní částí archeoparku je totiž skládka mamutích ostatků. „Je to skládka mamutích kostí, jak zde byly zanechány v autentické poloze zhruba před 25 tisíci lety,“ upřesnil ředitel Regionálního muzea v Mikulově Petr Kubín. Expozice přibližuje život pravěkých lidí i pomocí multimediálních show.

Po sobotním slavnostním otevření, na které přijeli i premiér Bohuslav Sobotka a jihomoravský hejtman Michal Hašek, bude expozice od neděle otevřená veřejnosti. Regionální muzeum v Mikulově, pod které archeopark patří, počítá se sezonním provozem od dubna do listopadu. Vytvoření archeoparku, který vyprojektoval architekt Radko Květ, stálo téměř sto milionů korun, většinu peněz dala Evropská unie, zbytek kraj.