Kvůli dotacím odbyli stavbu silnic. Obce je musejí opravit

Dotace ve výši 1,5 miliardy korun na výstavbu kanalizace Zábřehu a Mohelnici zůstanou. Dílo se podařilo dokončit včas. Cenou je ale odbytá oprava obecních silnic, které se nyní vlní, případně propadají pod úroveň původního povrchu.

Například v Mohelnici podle zjištění redaktora České televize Martina Laštůvky původní asfalt nahradila pouhá penetrace. „Lidé si stěžují na velkou prašnost v okolí vozovky a odlétající kamínky,“ uvedl redaktor. Nová zapravená místa, která nyní kryjí otvory po kanalizaci, nedoléhají až k vrstvě původního asfaltu. Po zimě totiž povrch klesl o značný kus níže.

Nové silnice se zvlnily

Problémy se silnicemi řeší i Zábřeh. Zde se nově položený asfalt zvlnil. „Auto je při jízdě nestabilní. Po dešti se tvoří na cestách louže,“ popsal Martin Laštůvka.

Obce již na stížnosti obyvatel reagují – v brzké době zahájí renovaci dotčených silnic. Pro peníze ale budou muset sáhnout do svého rozpočtu.

Vodohospodářská zařízení Šumperk měla na stavbu a rekonstrukci kanalizací v Zábřehu, Hanušovicích, Mohelnici, Lošticích a Šumperku místo dvou let sedmnáct měsíců. Začalo se totiž stavět později. 

Projekt snížil znečištění povrchových a odpadních vod horního povodí řeky Moravy. Dělníci zrekonstruovali za necelý rok a půl v pěti městech dvacet jedna kilometrů staré kanalizace a položili šedesát kilometrů nového potrubí. Ke kanalizaci získají přístup další čtyři tisíce lidí. Na síť se mají připojit téměř všichni obyvatelé regionu.

Kanalizace zlepší životní prostředí

Olomoucký kraj se snaží chybějící kanalizaci v obcích dokončit také kvůli látkám, které mohou kontaminovat okolní prostředí. Například za loňské přemnožení sinic v nedávno zrekonstruované Plumlovské přehradě u Prostějova mohou nečistoty, které do vodní nádrže přitékají z nedalekých lidských sídel. Naopak z okolních polí se do přehrady dostává jen malé množství fosforu, který je hlavní živinou pro sinice.

Zjistili to odborníci, kteří více než rok sledovali kvalitu vody v tocích nad přehradou. Obce v okolí Plumlova mají uspíšit budování kanalizace a čistíren odpadních vod, aby se kvalita vody v nádrži zlepšila. Do té doby budou vodu zbavovat fosforu speciální srážedla.