Kanalizace za 1,6 miliardy je téměř hotova. Umožní napojení tisíců lidí z Šumperska

Vodohospodářská zařízení Šumperk dokončila stavbu a rekonstrukci kanalizací v Zábřehu, Hanušovicích, Mohelnici, Lošticích a Šumperku za půldruhé miliardy korun. Kvůli počátečním potížím s financováním se začalo stavět později. Na rozsáhlou akci měly firmy místo dvou let sedmnáct měsíců. Pokud by nestihly termín do konce roku 2015, hrozilo, že společnost bude vracet více než miliardovou dotaci. Mnohde ještě chybí dokončit povrchové úpravy.

Cílem projektu bylo snížit znečištění povrchových a odpadních vod horního povodí řeky Moravy. Dělníci zrekonstruovali za necelý rok a půl v pěti městech dvacet jedna kilometrů staré kanalizace a položili šedesát kilometrů nového potrubí. Ke kanalizaci získají přístup další čtyři tisíce lidí. Poté by mohlo být na síť připojeno bezmála sto procent obyvatel regionu.

V Zábřehu chybí nový asfalt

I když základ kanalizace byl hotov v termínu, firmy ještě musí dokončit terénní úpravy. Největší skluz nastal v Zábřehu, kde zbývá položit finální povrchy. „Kanalizace je sice hotova, ale na komunikacích se ještě musí udělat hodně práce,“ potvrdil lidovecký starosta Zábřehu František John.

Velký vodohospodářský projekt na Šumpersku je téměř hotov

Hlavně kvůli nedostatku asfaltu na konci roku stavební firma nestihla dokončit povrchové práce v místní části Ráječek. Provizorně je tam zatím beton. „Jakmile to umožní počasí a znovu se otevře obalovna, položí se asfalt a opraví chodníky,“ řekl John. Obyvatelé Zábřehu musí počítat s tím, že na jaře budou mít opět rozkopané cesty.

Města Zábřeh, Hanušovice, Mohelnice, Loštice a Šumperk s dodatečnými úpravami, které zaplatí stavební firmy, souhlasila. V opačném případě hrozilo, že by vodohospodářská firma, která je příjemcem dotace, musela vracet evropské peníze. Unie projekt podpořila miliardou a dvěma sty miliony korun. Doplácet by pak zřejmě musely radnice.

Někde jsou vady také na potrubí

Nedokončené povrchy nejsou jedinými nedostatky. „Při kamerových zkouškách se někde objevily vady na potrubí. Budeme je postupně co nejdříve odstraňovat,“ řekl předseda představenstva Vodohospodářských zařízení Šumperk Petr Suchomel. Dodal, že hned po kolaudaci začne napojování nových objektů. „Tam, kde probíhala pouze rekonstrukce, už je kanalizace funkční,“ dodal. Součástí akce byla rekonstrukce čističky odpadních vod v Mohelnici.