Lidem sliboval zhodnocení peněz. Dvacet milionů korun zmizelo

Jan Rosický podle kriminalistů připravil své známé z Třinecka o více než dvacet milionů korun. Nejčastěji mu půjčovali k údajnému zhodnocení částku kolem 300 tisíc korun. Recidivista byl kvůli podobným podvodům v uplynulých letech přitom už třikrát odsouzen.

Žalobce Marián Mácha tvrdí, že se Rosický na podvodech podílel se svou přítelkyní Zuzanou Walicovou. Policisté již prověřili finanční transakce Rosického, doposud však nic nenašli. „Vyšetřovatelé proto došli k závěru, že Rosický a jeho přítelkyně Walicová půjčené peníze utratili,“ informoval redaktor České televize Jiří Loučka.

Měl ukrást 20 milionů korun

Rosický dokázal podle státního žalobce přimět některé ze sedmi desítek svých známých, aby mu pod vidinou dalšího zisku svěřili i více než milion korun. Recidivista spolu se svou přítelkyní však peníze nevracel. A pokud ano, jednalo se o pouhý zlomek toho, co si vypůjčili. Lidé si přitom peníze často půjčovali u nebankovních společností. A dnes všechno musejí splácet.

Muž je kvůli podobným podvodům nyní ve vězení. Jeho přítelkyně Walicová čeká na rozhodnutí soudu na svobodě.

Peníze si nechali, sliby nesplnili

Podobných podvodů se od roku 2013 dopouštěl muž z Opavy, který připravil důvěřivé klienty o nejméně 15 milionů korun. Lidem sliboval zhodnocení vkladů. Peníze si však nechal.

V Moravskoslezském kraji nejde o jediného podvodníka, který by byl letos obviněn. Například v lednu zajistili policisté muže z Ostravska, který více než 17 000 lidem nabízel fiktivní práci. Vylákal od každého z nich poplatek ve výši 660 korun.

Soud řešil také případ pětice mužů, kteří podvedli a vydírali pětasedmdesátiletého seniora z Frýdku-Místku. Od muže vylákali celkem 1,6 milionu korun. Slíbili za ně renovaci hrobového místa.