Soukromník provozuje domov důchodců bez licence. Úřad na něj nemůže

Pokutu za poskytování pobytových sociálních služeb bez oprávnění ve výši 200 tisíc korun udělilo ministerstvo práce a sociálních věcí podnikateli z Moravskoslezského kraje. Dům v Ostravě-Petřkovicích, kde přebývají důchodci, je ve špatném technickém stavu. Podnikatel ho má navíc v pronájmu a majitelka se nemovitost snaží prodat.

V domě, který je k mání za 2,7 milionů korun, podle zjištění redaktorů České televize žije pět lidí v důchodovém věku. Sami se o sebe postarat nedokáží. Podnikatel tvrdí, že lidem poskytuje pomoc na základě smlouvy o osobní pomoci. Stará se o nemohoucí údajně na základě dobrovolnosti a poskytuje jim údajně tu nejlepší péči.

Příbuzní lidí, o které se podnikatel v nemovitosti stará, uvedli, že kontakt na zařízení nalezli za stěračem vozu, když ho zaparkovali před jednou z krajských léčeben dlouhodobě nemocných. Jejich totožnost Česká televize zná, ale podle dohody ji nezveřejní.

Poskytuje sociální služby bez oprávnění

Dvoupodlažní dům je přitom ve špatném technickém stavu, má problémy s elektroinstalací a není bezbariérový. Důchodci bydlí také ve druhém patře a není zřejmé, jak by byli evakuováni například při požáru. 

Je také možné, že se podnikatel bude muset brzy vystěhovat kvůli tomu, že dům, ve kterém provozuje svou činnost, někdo koupí. Muž ale počítá s tím, že svůj byznys bude dělat i nadále.

Dům v Ostravě - Petřkovicích je na prodej
Zdroj: ČT24

Podle vedoucího odboru sociáních věcí Daniela Rychlika však nemá krajský úřad oprávnění provoz v nemovitosti ukončit. „Veřejná správa nemůže naneštěstí dělat nic jiného než v případě pokračování služby udělovat další sankce,“ sdělil s tím, že k zásahu proti poskytování podobných služeb by mohlo dojít jedině tehdy, pokud by se prokázalo, že lidé jsou zde drženi nedobrovolně nebo jsou týráni. 

Kraj trápí nedostatek míst pro seniory

O dlouhodobém nedostatku počtu míst v zařízeních pro seniory zástupci Ostravy vědí. Město proto připravuje nejen výstavbu nového domova pro důchodce, ale v plánu má i rekonstrukci a zvýšení kapacity v Domově Korýtko. Kapacita by měla vzrůst zhruba o 100 až 150 míst.

Hlavní stavbou bude domov v areálu za Duhovým domem v Ostravě-Mariánských Horách. Stavba vyjde na nejméně 200 milionů korun. O výstavbě domova pro seniory s kapacitou okolo 60 míst uvažuje i městský obvod Slezská Ostrava.

V sociálních zařízeních je podle náměstka primátora města Ostravy Michala Mariánka (Ostravak) kolem 2000 míst. Lidé podle něj musejí čekat asi půl roku, než se do nich dostanou.

O umístění do domova má podle Mariánka v současnosti zájem 1700 až 2000 lidí. To znamená, že ani vybudováním nového zařízení a rozšířením kapacit se poptávka neuspokojí. Situace by se ale mohla alespoň zlepšit.