V Mahenově divadle hořel sklad kulis. Pět lidí museli ošetřit

V Mahenově divadle v Brně hořel sklad kulis. Kouř se dostal i do budovy. Divadlo proto muselo přerušit představení a hasiči evakuovali 580 diváků a zaměstnanců. V nemocnici kvůli nadýchání kouřem nebo lehkým popáleninám skončili čtyři policisté a jeden zaměstnanec divadla.

Hustý černý dým se nad Mahenovým divadlem objevil po půl jedenácté dopoledne. K požáru vyjeli hasiči i záchranáři. Na místě zjistili, že hoří sklad kulis, který se během krátké doby podařilo uhasit.

Dým se dostal i do divadelního sálu. Děti, které byly na představení Ostrov pokladů, hasiči evakuovali před divadlo, budovu  museli odvětrat. Diváci už se na dopolední představení nevrátili. „Večerní představení Saturnin se odehraje beze změn a v běžném hracím režimu,“ doplnila mluvčí divadla Zuzana Žáková Klimplová.

Požár Mahenova divadla v Brně (zdroj: ČT24)

Čtyři lidé se podle mluvčí záchranné služby Barbory Zuchové nadýchali kouře, jeden člověk má popálenou ruku. „Všechny jsme ošetřili. Stav žádného z nich není vážný,“ dodala Zuchová. Dvořákova ulice byla po dobu zásahu uzavřená policejními páskami, před polednem ji policie znovu zprůjezdnila.

Hasiči zasahovali u požáru v brněnském Mahenově divadle (zdroj: ČT24)

Požár způsobila zřejmě odhozená cigareta

„Škoda je asi 250 tisíc korun. Požár způsobil zřejmě nedopalek cigarety,“ řekl mluvčí hasičů Jaroslav Mikoška. Dvořákova ulice byla po dobu zásahu uzavřená policejními páskami, před polednem ji policie znovu zprůjezdnila.

„Poškozené dekorace jsou z inscenace Otvírání studánek Alfréda Radoka,“ řekl ředitel divadla Martin Glaser. Národní divadlo Brno má inscenaci na programu znovu až na podzim. „Do té doby stihneme vyrobit nové dekorace,“ dodal ředitel divadla.

Divadlo nemá peníze, proto dekorace skladuje pod přístřeškem

Přístřešek s kulisami odděluje od ulice jen zábradlí, v minulosti tam už například přespávali bezdomovci. „Pro nás je to impulz řešit znovu situaci kolem dekorací,“ řekl Martin Glaser.

Divadlo má podle něj externí sklady, nemá však dost peněz na to, aby mohlo kulisy pokaždé odvézt a znovu přivézt, proto část průběžně uskladňuje pod přístřeškem za budovou. Častější transport by si podle Glasera vyžádal jednotky milionů korun ročně. Divadlo  chce požádat město o navýšení rozpočtu.

V Mahenově divadle hořelo naposledy před šestnácti lety, i tehdy vzplály kulisy ve skladu. Největší brněnský divadelní požár vypukl 23. června 1870, po němž z divadla Reduta zbyly jen obvodové zdi.