Na odškodném za "dejvický průjem" zaplatily PVK 33 milionů

Události: Praha 6 rekonstruuje vodovodní potrubí (zdroj: ČT24)

Po loňské kontaminaci vodovodu v pražských Dejvicích a Bubenči vyplatily Pražské vodovody a kanalizace (PVK) odškodnění asi šesti tisícům lidí, kteří utrpěli zdravotní komplikace. Náhradu dostaly také některé firmy. Odškodné za tzv. dejvický průjem stálo PVK více než 33 milionů korun.

Vodohospodáři mění v Praze 6 více než jeden kilometr vodovodního potrubí. V třetině délky ale není třeba kopat, Pražská vodohospodářská společnost (PVS) používá bezvýkopovou metodu. Používají profil, který vyplní původní trubku. „Takže vznikne trubka v trubce a vytvoří nové vedení,“ shrnul ředitel stavební firmy, jež opravy provádí, Miroslav Volf.

Úpravy v podzemí mají zabránit opakování loňské kontaminaci pitné vody. Kvůli ní zaplatily Pražské vodovody a kanalizace 33 milionů jako odškodnění lidem i podnikatelům z Dejvic a Bubenče. Většinu peněz vyplatily PVK z pojistného, asi 1,8 milionu korun ale daly ze svého. Kromě peněz, které dostali lidé, již utrpěli zdravotní potíže, zaplatili vodohospodáři i odškodné firmám, které musely kvůli kontaminaci vody přerušit provoz – celkem 3,4 milionu korun. Šlo například o restaurace, jež musely zavřít.

Policie chce, aby se kromě PVK jako takové, která zaplatila odškodnění, za loňský incident zodpovídali také dva jejich zaměstnanci. Stíhá je za obecné ohrožení. Ředitel společnosti Petr Mrkos ale považuje obvinění za nespravedlivé. „Jeden ze zaměstnanců je viněn z toho, že nebyly odebrány vzorky před zprovozněním vodovodu, což by v Praze znamenalo, že by se ta průměrná doba odstávky prodloužila z osmi zhruba na 44 hodin. Takže by nám na části území Prahy trvale netekla voda,“ poukázal.

Kontaminovaná voda byla v části potrubí v Praze 6 loni od 24. do 28. května. Následná odstávka se dotkla asi 18 tisíc obyvatel. Podle prvních spekulací se fekální bakterie do vodovodu dostaly ze slepého kanalizačního ramene, později však PVK upřesnila, že šlo o průsak z kanalizace vedené nad vodovodem.

Kanalizace pochází z roku 1925, vodovod byl pod ni uložen v roce 1960. O křížení prý nebyla žádná zmínka v projektové dokumentaci ani v mapách.