Za podivné zakázky i odpouštění pokut padaly ve Frýdku-Místku tresty

Okresní soud ve Frýdku-Místku vynesl rozsudek v kauze zmanipulovaných veřejných zakázek a odpouštění dopravních přestupků na tamním magistrátu. Většina obžalovaných dostala podmínku, zákazy činnosti nebo peněžité tresty. Primátora Michala Pobuckého (ČSSD) a další dva lidi soud obžaloby zprostil. Rozsudek není pravomocný. Státní zástupce původně obžaloval 34 lidí. Téměř polovina ještě před začátkem soudu vinu přiznala. Na trestu se dohodli, nebo bylo stíhání podmíněně zastaveno.

Soud začal kauzu řešit loni v listopadu. Spojil dohromady dva případy – údajně předražené zakázky a zahlazování pokut za dopravní přestupky. Obžalováno bylo 15 lidí a jedna firma.

Trest dostalo vedle firmy i deset úředníků, ředitel městské policie a jeden podnikatel. Soud jim udělil podmínky v rozmezí od šesti měsíců do tří let. Některým navíc i peněžité tresty od 30 do 500 tisíc korun a zákaz činnosti.

Nejvyšší trest dostal podnikatel a spolumajitel počítačové firmy ABM Morava Tomáš Musil, který figuroval u veřejných zakázek i u odpouštění přestupků. Soud ho potrestal třemi lety s odkladem na čtyři roky. Dostal také peněžitý trest ve výši 300 tisíc korun. Podle verdiktu s konkurenty domlouval, kdo kolik nabídne v jaké soutěži.

Korupci na magistrátu ve Frýdku-Místku potrestal soud podmínkami a pokutami (zdroj: ČT24)

Vedoucí odboru vnitřních věcí magistrátu Radovan Horák zase podle soudu při výběrových řízeních upřednostňoval jednu z firem. Vůči rozsudku se zřejmě odvolá. Stejně jako další odsouzení a možná i státní zástupce. „Před čtyřmi lety jsem říkal, že jsem nevinný. Cítím se tak nadále,“ řekl České televizi Horák.

20 veřejných zakázek za zhruba 12 milionů

Bývalý náměstek primátora Dalibor Hrabec dostal za manipulaci zakázek podmíněný trest 2,5 roku. Podle obžaloby šlo o dvacet veřejných zakázek v úhrnném objemu zhruba 12 milionů korun. Výběrová řízení u podlimitních zakázek byla podle obžaloby připravena pro konkrétního, předem určeného vítěze tak, aby jiný vítěz nebyl možný.

V jiných případech se podle obžaloby další zájemci přihlásili do výběrového řízení jen formálně. „Muselo být obžalovaným jasné, že zakázky nejsou čisté, že jsou zmanipulované,“ řekl soudce.

Ředitel strážníků zahlazoval známým pokuty

Druhý nejpřísnější trest dal soudce Ondřej Běčák řediteli městské policie Milanu Sněhotovi, který měl většinou odpouštět pokuty za parkování svým známým. Potrestal ho tříletou podmínkou s odkladem na čtyři roky a pětiletým zákazem činnosti.

Podle obžaloby o tom věděl i primátor Michal Pobucký (ČSSD), kterého ale soud viny zprostil. Pobucký také od počátku vinu odmítal. „Potvrdilo se to, co jsem už několik let tvrdil. Že jsem nic nespáchal,“ prohlásil po vynesení rozsudku.

Machinace s dopravními přestupky provedla městská policie podle obžaloby v osmi případech, a to na přání některého z úředníků či představitelů magistrátu. Většinou šlo o špatné parkování.