Zázrak v pražské zoo: Gorilí samice Shinda porodila mládě

Radostná událost se stala v sobotu ráno v pražské zoo, kde gorilí samice Shinda porodila zdravé mládě. Dosud přitom vždy potratila. „Vůbec si nedovedu představit, co by mě mohlo překvapit víc. Nejenže jsme o Shindině březosti nevěděli, ale především jsme se časem vzdali nadějí, že by ještě mohla mít mládě,“ píše na Facebooku ředitel Zoo Praha Miroslav Bobek. Návštěvníci uvidí mládě už v neděli.

Mládě přišlo na svět kolem poledne. „Nyní, v pozdním odpoledni, mládě nejen vypadá, ale skutečně je naprosto v pořádku. Pije a Shinda se o něj dobře stará. Před pár okamžiky jsem byl svědkem, jak ho nesla ukázat Richardovi… Nechci to zakřiknout, ale zdá se, že tu a tam se opravdu může stát zázrak,“ podělil se Bobek o svou radost s fanoušky na Facebooku.

Shinda se svým mládětem
Zdroj: Vít Lukáš

Zaměstnanci zoo vůbec netušili, že je samice březí - ani v to už skoro nedoufali. Shinda, která brzy oslaví 25. narozeniny, totiž už několikrát potratila. 

„Před víc než deseti lety, kdy jí bylo čtrnáct, jsme během projektu Odhalení detailně rozebírali, zda její neschopnost mít mládě je způsobena antikoncepčním tělískem, které dostala ještě v Austrálii. Jeho účinky měly tou dobou již odeznít, ale navzdory veškerým předpokladům trvaly ještě celé roky,“ poznamenal Bobek.

Shinda nečekaně porodila
Zdroj: ČTK/PR/Zoo Praha/David Vala

Kdo chce mládě vidět na vlastní oči, bude mít příležitost zřejmě už v neděli, kdy by měl být pavilon opic opět otevřen pro veřejnost. Zoo Praha navíc zveřejní v neděli odpoledne na svém facebookovém profilu fotogalerii Shindy a jejího mláděte.

Zpráva o narození mláděte nadchla lidi na sociálních sítích. „Hlavně ať jsou v pořádku a zdraví. Velká gratulace s heslem, naděje umírá poslední!“ napsala jedna z uživatelek Facebooku.

„Matka příroda je mocná čarodějka a toto kouzlo se jí opravdu povedlo, přeji Shindě a jejímu miminku, ať se jim jen a jen daří,“ reagovala jiná. Další lidé uváděli, že je Bobkův příspěvek dojal.

Gorilí samice Shinda se svým novorozencem
Zdroj: Miroslav Bobek

Mladě gorily není jediným vzácným přírůstkem pražské zoo v letošním roce. V lednu přišel v Troji na svět sameček hrocha obojživelného, který dostal jméno Fanda. Počátkem dubna se narodilo mládě slona. Jde o první slůně, které se v pražské zoo narodilo a bylo zde také počato.