Mariánské Lázně nově označují lavičky - lidé si jich nakradli stovky

Z mariánskolázeňských parků už roky mizí tradiční bílé lavičky. Atraktivní mobiliář často končí na soukromých pozemcích. Město v minulosti krádeže tolerovalo, nyní ale lavičky nechalo označit, aby bylo na první pohled jasné, odkud pocházejí.

Bílé lázeňské lavičky stojí na kolonádě, v parku i na promenádách, mnohdy ale také na soukromých pozemcích. Lidé je často přetřou na jinou barvu, aby nebyly poznat. „Končí na předzahrádkách domkařů, zahrádkářských kolonií, rekreačních chatek a podobně,“ poznamenal místostarosta Mariánských Lázní Vojtěch Franta (Piráti).

Každá lavička váží kolem 45 kilogramů a stojí zhruba pět tisíc korun. Během posledních let jich zmizelo z veřejných prostranství asi 300, což je víc než polovina původního počtu. Město je teď proto začalo označovat. „Bočnice jsme nechali osadit litinovým štítkem s názvem města a to samé jsme nechali vyfrézovat do opěradla,“ konstatoval ekonom Michal Polák.

Události: Krádeže laviček v Mariánských Lázních (zdroj: ČT24)

Jedna taková úprava včetně dubového opěradla stojí 540 korun. Nápisem Mariánské Lázně nechá město postupně označit zhruba 200 laviček. „Kdyby to někdo chtěl odstranit nebo zamaskovat, tak by mu to dalo neskutečnou práci a možná, že by tu lavičku znehodnotil,“ podotkl Franta.

Radní pojali změnu i jako novou formu propagace - lavičky se mají stát jedním z typických motivů lázeňského města.