Radniční listy nepatří jen radě. Opoziční zastupitel z Krupky vyhrál soud

Reportáž: Opoziční zastupitel vyhrál spor o článek v radničním listu (zdroj: ČT24)

Opoziční zastupitel severočeské Krupky Rostislav Příhoda se soudně domohl vytištění článku v městských novinách. Text, který kritizuje prodej pozemků ve městě, nyní musí radnice otisknout v plném znění. Jde o jeden z prvních takových případů v Česku, protože radniční tisk – mnohdy „privatizovaný“ stranami v městských radách – začala řešit teprve nedávná novela tiskového zákona.

Článek kritizující prodej obecních pozemků poslal zastupitel z opozičního hnutí Zdravá Krupka do městských novin poprvé loni v dubnu. Čtvrt roku čekal na zveřejnění, a když se text neobjevil, zažádal o publikaci podruhé, přičemž do textu doplnil informaci, že článek měl vyjít v květnu.

Když se článek v září na stránkách městských novin konečně objevil, byl zkrácený o dvě třetiny a informace o tom, že měl vyjít už o čtvrt roku dříve, v periodiku chyběly. Příhoda se proto obrátil na okresní soud, kde napadl jak absenci doplňující informace, tak – dle svých slov – nepřiměřené krácení.

Radnice chce případ hnát před Nejvyšší soud

„Příslušný text byl v takovém rozsahu, že by zahltil prakticky dvě plné stránky našeho vydání,“ vysvětlil mluvčí Krupky Milan Křivohlavý. Soud ale rozhodl ve prospěch Příhody a uvedl, že nepřiměřené krácení připravilo vůči radnici kritický článek o původní smysl. A i když se město odvolalo, rozsudek potvrdil i Krajský soud v Ústí nad Labem. „Žalovaný má za povinnost uveřejnit v nejbližším možném termínu celý článek,“ informovala jeho mluvčí Marcela Trejbalová.

Radnice s verdiktem nesouhlasí. „Je to nesmysl a samozřejmě se budeme bránit dál,“ uvádí sociálnědemokratický starosta Zdeněk Matouš s tím, že se hodlají obrátit na Nejvyšší soud.

Akt dovolání ale nemá odkladný účinek, a radnice tak bude muset opoziční materiál v plném znění vytisknout. „Musíme zveřejnit celý příspěvek, což ovšem vytváří velké nebezpečí pro budoucnost, že budeme zahlceni rozsáhlými texty zastupitelů,“ potvrzuje mluvčí Milan Křivohlavý.