Vysoké napětí vede přímo nad bazénem, energetici ho odstranit nehodlají

UDÁLOSTI: Spor o vedení vysokého napětí bude muset rozhodnout soud (zdroj: ČT24)

Nad soukromými pozemky ve Slušovicích vede vysoké napětí. Majitelé již šestnáct let požadují jeho odstranění, to ale společnost E-ON odmítá, i když jí stavební úřad již před lety zrušil stavební povolení. Slušovice však vedení potřebují pro zásobování školy i největšího podniku ve městě.

Od roku 2000 neutichá ve Slušovicích spor o vedení vysokého napětí. Na zahradě Rudolfa Horáka postavil E-ON sloup, Pavlu Drápovi zase vedou dráty přímo nad bazénem. Ani jeden vedení vysokého napětí na svém pozemku nechce. „Ležím v bazénu a dívám se na dráty 22 kilovoltů. Je to kus techniky, která může kdykoli selhat, může spadnout,“ podotkl Pavel Drápal.

Energetici ale nepostavili sloupy načerno, stavební povolení měli. Stavební úřad je však později zrušil a v roce 2006 nařídil vedení odstranit. Nic na tom nezměnilo ani odvolání. Jenomže současně rozhodnutí nic nezměnilo na skutečné situaci – dráty nad soukromými pozemky stále vedou a sloupy stojí. Krajský úřad, který kdysi potvrdil verdikt stavebního úřadu, odmítá, že by s tím mohl něco udělat. „My nejsme kontrolní orgán,“ upozornila mluvčí Zlínského kraje Renata Janečková.

Energetická společnost sice koncem roku 2013 slíbila, že do půl roku své stavby ze soukromých pozemků odstraní, to se však nestalo. Nyní tvrdí, že odstranit vedení není možné s ohledem na zájmy obce. Elektřinu tudy dodává například do školy a do největší firmy ve Slušovicích. „V okamžiku, kdy by došlo k odstranění stavby, byli by zákazníci omezeni na svých právech,“ řekl mluvčí E-ON Česká republika Vladimír Vácha.

E-ON proto pouze nabídl nespokojeným majitelům pozemků odškodnění, ti však nabídku nepřijali. Naopak podali sérii žalob. Na rozsudky nyní čekají i energetici, podle Vladimíra Váchy je soudní rozhodnutí to jediné, co může o odstranění rozhodnout.