Koalice v Brně se asi rozpadla. Lidovci se dohodli na postupu s ČSSD

Koalice ANO, KDU-ČSL, Žít Brno a SZ na brněnské radnici zřejmě skončila. Lidovci oznámili, že se dohodli se sociální demokracií na společném postupu ;crop;vyjednávání o nové koalici. Zjistila to Česká televize. Spor mezi koaličními partnery KDU-ČSL a hnutím ANO se naplno rozhořel v týdnu. S ČSSD jednalo i ANO.

Lidovci a ČSSD budou jednat se všemi demokratickými stranami kromě KSČM, sdělila primátorova náměstkyně Klára Liptáková (KDU-ČSL).

„Kluby zastupitelů a jejich jednotliví členové zvolení za ČSSD a KDU-ČSL budou společně usilovat o to, aby nalezli partnery k tomu, aby byla vytvořena koalice, která bude v první řadě v co největší míře naplňovat programové a ideové cíle obou stran a aby tato koalice získala podporu nadpoloviční většiny členů zastupitelstva,“ stojí v dohodě.

Otázka je možné zapojení hnutí Žít Brno. Při dosavadním vyjednávání stálo na straně hnutí ANO. Bez těchto dvou stran se lidovcům a sociálním demokratům bude sestavovat koalice jenom velmi obtížně. Potřebuje totiž deset dalších hlasů k většině.
Michal Cagala
redaktor ČT

Koalice v původním půdorysu je u konce, uvedla Liptáková. „Fakticky ji ukončilo hnutí ANO svými kroky, kdy dali za našimi zády opozičním stranám prokazatelně nabídku na nové koaliční uspořádání,“ uvedla Liptáková. ANO totiž jednalo s Žít Brno o změně koaličních partnerů bez vědomí KDU-ČSL a SZ.

Podle redaktora ČT Michala Cagaly řekl šéf vyjednavačů sociální demokracie Oliver Pospíšil, že vyloučená není ani spolupráce s hnutím ANO, které je na brněnském magistrátu nejsilnější. „Hnutí se nevyjádřilo, ale není moc pravděpodobné, že by chtělo vést Brno opět s lidovci,“ dodal Cagala.

V Brně se zřejmě rozpadla koalice (zdroj: ČT24)

Lidovci a sociální demokraté mají 18 mandátů z celkových 55, k většině je potřeba 28 zastupitelů.

  • ANO má mezi 55 zastupiteli 13 mandátů, ČSSD 11, Žít Brno a KDU-ČSL shodně po sedmi, ODS pět a KSČM, TOP 09 a SZ mají po čtyřech zastupitelích.

Za problémy byly spory mezi ANO a KDU-ČSL

Za problémy koalice ANO, Žít Brno, KDU-ČSL a SZ přitom stály spory mezi ANO a KDU-ČSL. ANO chtělo zřídit holding městských firem, aby byly ušetřeny stamiliony korun, ale také chtělo dostat politiky z představenstev těchto firem a dosadit tam odborníky.

Jak už dříve řekl jihomoravský předseda ANO Marek Janíček, ve čtyřkoalici se hnutí nedařilo prosadit některé zásadní body, což je právě zefektivnění chodu městských firem. ANO proto v týdnu spolu s Žít Brno začalo jednat o nové možné koalici s ČSSD.

Zelení se před víkendem nemínili zapojovat do žádného jednání o nové koalici. „Opoziční ČSSD se v Brně snaží zopakovat pražský scénář. Pomocí náznaků nabídek spolupráce s ANO a Žít Brno se snaží rozložit stávající koalici, a pak se až do voleb bavit tím, jak je vedení města rozhádané a neakceschopné. Zelení se proto hrátek na hledání nové koalice účastnit nebudou, neboť ta stávající je jediná, která dokázala rozvířit stojaté vody a otevřít Brno světu,“ řekl primátorův náměstek Martin Ander (SZ).

Koalice čelila rozpadu už před půl rokem, kdy ANO nebylo spokojeno se svým radním Tomášem Kratochvílem. Hnutí ho chtělo odvolat z rady, ale lidovci to nepodpořili s tím, že nemají s Kratochvílem problém. ANO pak Kratochvíla vyloučilo ze svých řad a on sám na místo radního rezignoval a situace se uklidnila.