Stropnický za Kliniku? Vyjednávání o pražské vládě finišuje

Pražská Trojkoalice přednesla ANO a ČSSD požadavky ohledně žižkovské Kliniky, tamního nákladového nádraží nebo vytvoření mapy městské infrastruktury. Pokud budou ANO a ČSSD souhlasit, připadá podle radního Jana Wolfa (KDU-ČSL/Trojkoalice) v úvahu, že Strana zelených v rámci Trojkoalice nominuje do rady někoho jiného než svého předsedu Matěje Stropnického. Toho ANO a ČSSD ve vedení města nechtějí. Wolf však také zdůraznil, že jde o suverénní rozhodnutí SZ. Z ní nikdo výměnu Stropnického za splnění programu nepotvrdil.

Říjnové odvolání Matěje Stropnického z funkce náměstky primátorky, ke kterému přispěly hlasy koaličních ČSSD a ANO, stálo na počátku politické krize, která dlouhodobě paralyzuje radu hlavního města. Nyní se ANO a ČSSD jeho návratu do rady brání a zdá se, že za určitých okolností by jim mohla Trojkoalice (SZ, KDU-ČSL a STAN) ustoupit.

Podle Respektu Matěj Stropnický sám nabídl, že by v radě být nemusel. Podobně se také v rozhovoru pro ČT vyjádřil radní Jan Wolf. „Je to otázka na zelené, ale předpokládám, že zelení jsou ochotni dát jiného kandidáta na post radního,“ uvedl.

Ze Strany zelených však ústupek nikdo jasně nepotvrdil. Zřejmé však je, že Trojkoalice předložila pět programových požadavků včetně některých kontroverzních. „Jsme konstruktivní partneři a řekli jsme si, že se k tomu pokusíme přistoupit přes program,“ řekl šéf pražské organizace SZ Ondřej Mirovský.

Události v regionech: Nová pražská koalice může být hotová ještě v dubnu (zdroj: ČT24)

Pět bodů včetně Kliniky

Dvě podmínky se týkají aktuálních pražských sporů: Chce, aby se Praha pokusila získat budovu Kliniky – bývalé polikliniky na Žižkově, a aby zasáhla do dění na žižkovském nákladovém nádraží, které by se proměnilo v kulturní centrum. Dalšími tématy důležitými pro Trojkoalici jsou investice na instalaci umění ve veřejném prostoru, zvýšení daně z nemovitosti a vznik mapy městské infrastruktury.

Potenciální koaliční partneři jsou ochotni na požadavky Trojkoalice přistoupit. „Většina věcí má logiku, má hlavu a patu a jsou akceptovatelné,“ podotkl místopředseda  ANO Jaroslav Faltýnek. „Nevidím problém, abychom na to nekývli,“ dodal předseda zastupitelského klubu ČSSD Karel Březina, ačkoli se také zmínil o „nejasnostech ve formulacích“.

Jasně řekli, že s body souhlasí. Udělali jsme některé drobné úpravy, jak chtěli naši partneři. Myslím, že mezi partnery je potřeba domluvy.
Jan Wolf (KDU-ČSL)
radní hl. m. Prahy

Opozici je vše jasné

Zatímco koalice, která povstává z popela, zatím jasně nedala najevo, zda skutečně nastane výměna „Stropnického za Kliniku“, opozice ji považuje za prakticky dokonanou. „Koalice handluje s pozicí předsedy Strany zelených za to, že bude zdražovat nejen daň z nemovitostí, ale stejně tak bude podporovat protizákonné chování Kliniky. To je prostě neuvěřitené,“ řekl zastupitel ODS Alexander Bellu.

ODS ovšem o zapojení do koalice také jednala – s ANO a ČSSD, ale i s TOP 09, která se kolem Vánoc marně pokoušela sestavit vlastní blok bez účasti sociálních demokratů a ANO. Kvůli krachu všech dosavadních pokusů sestavit koalici na jiném půdorysu než ANO, ČSSD a Trojkoalice predikoval před časem předseda zastupitelů TOP 09, že nová rada nevznikne před podzimními krajskými volbami.

Nyní se ale zdá, že do měsíce by měla mít primátorka Adriana Krnáčová opět kompletní jedenáctičlenný tým. Pokud ANO a ČSSD přistoupí na podmínky Trojkoalice a následně se strany domluví i na personálních otázkách, mají být noví radní zvoleni již na dubnovém zasedání zastupitelstva.