Kvůli vrbětické evakuaci si obyvatelé okolních obcí rozdělí necelých šest milionů

Lidé byli kvůli výbuchům ve Vrběticích evakuováni, teď dostávají odškodné (zdroj: ČT24)

Vesnice kolem muničních skladů ve Vrběticích vyplácejí svým obyvatelům odškodné kvůli evakuacím. Nárok na ně mají zhruba dva tisíce místních, kteří po výbuších v říjnu a v prosinci 2014 museli opustit své domovy. Stát obcím poslal 3 100 korun na hlavu, dohromady zhruba 5,9 milionu korun. Přístup všem stejně se ale setkal s kritikou, někteří totiž byli mimo domov déle.

Obyvatelé Lipové, Haluzic a Vlachovic-Vrbětic v těchto dnech dostávají odškodné. V Lipové si na úřad během úterního odpoledne přišlo asi sto lidí. Chodí podle abecedy. S každým je sepsána darovací smlouva a peníze dostávají hotově. „Peníze vozí průběžně, aby v kase neměli příliš mnoho peněz,“ uvedla redaktorka ČT Blanka Kovandová.

V Haluzicích zvládla starostka vyplatit za úterý téměř celou vesnici, přibližně šedesát lidí. V největších Vlachovicích-Vrběticích s výplatou počítají ke konci týdne. „Nikdy nenahradíte pocity spojené s tím, co se tady stalo, budeme ale rádi, když něco dostaneme,“ uvedla Pavlína Obadalová z Vlachovic-Vrbětic. Peníze obyvatelům pomohou pokrýt náklady, které jim v souvislosti s výbuchy vznikly, například s dopravou, protože byly uzavřené cesty.

I když je odškodnění plošné, přístup je individuální. „Například v Lipové se odškodného nedožilo šest lidí. Proto si místní zastupitelstvo řeklo, že by bylo spravedlivé, aby jejich příbuzní také dostali odškodné, takže ho vyplatí z místní, obecní kasy,“ uvedla Kovandová.

Jiní ale mají dojem, že spravedlivé by bylo, aby se odškodné odvíjelo od toho, kolik dnů byli evakuováni. Ne aby každý dostal stejně, přes tři tisíce korun. V Haluzicích a Lipové totiž byli lidé mimo domovy pět dnů, zatímco ve Vlachovicích-Vrběticích jen jeden den. „Stát ale řekl, že dostanou všichni stejně,“ dodala redaktorka.

Výbuchy v muničních skladech si vyžádaly dva mrtvé

První z výbuchů a následný požár zničil 16. října 2014 sklad, ve kterém bylo 58 tun munice. Detonace pokračovaly i v následujících týdnech. Ostravská firma Imex Group, která měla sklad pronajatý, nahlásila dva pohřešované zaměstnance, kteří byli později nalezeni mrtví.

Druhý výbuch pak 3. prosince zničil sklad číslo 12, ve kterém bylo 98 tun vojenského materiálu a jenž měla pronajatý stejná firma. Tato exploze se stala v době, kdy již pyrotechnici čistili areál od munice rozptýlené po prvním výbuchu, a zkomplikovaly se tak plány na odvoz nebezpečného materiálu mimo vrbětický areál.

První evakuace ale trvala jen krátce, vyhlášena byla ráno 23. října a již brzy po poledni se první ze zhruba 300 evakuovaných mohli začít vracet domů. Podobně vypadala i evakuace 24. října, která se dotkla asi 770 lidí.

Další evakuace byla nařízena po druhém výbuchu 3. prosince, dotkla se asi 400 lidí z obcí Lipová a Haluzice i zaměstnanců strojíren. Lidé se mohli vrátit domů po dvou dnech, krátce poté ale policie vyhlásila evakuaci potřetí, nejprve jen pro Lipovou a Haluzice, později byla rozšířena i na dalších 1400 obyvatel Vlachovic-Vrbětic, osazenstvo strojíren a vlakové stanice Bohuslavice nad Vláří.