Po letech se mohou návštěvníci opět zaposlouchat do ržání kladrubáků

Hřebčín v Kladrubech otevřel po třech letech bránu veřejnosti (zdroj: ČT24)

Po necelých třech letech se veřejnosti znovu otevřel Národní hřebčín v Kladrubech nad Labem. K lákadlům nově zrekonstruovaného areálu patří zámek, kde často pobýval císař František Josef I. s manželkou Sissi. Otevřené jsou ale i stáje a zájemci si mohou zaplatit jízdy kočárem.

Rekonstrukce hřebčína přišla na téměř 350 milionů korun. Nově otevřená je například i expozice věnovaná historickým sbírkám všeho, co s chovem koní souvisí. Celkem průvodci přichystali pro návštěvníky pět prohlídkových tras. Podle ředitele JIřího Machka jde mimo jiné o čtyři nové zámecké pokoje, které ukazují život císaře i císařovny, reprezentativní prostory nebo třeba zámeckou jídelnu.

Náklady přitom o 50 milionů korun převýšily možnou výši evropské dotace. Peníze navíc si vyžádaly práce, se kterými projekt nepočítal, ale bylo třeba je udělat. Stavební práce skončily loni v září, protáhly se tak o devět měsíců.

Expozice kladrubského hřebčína
Zdroj: ČT24

Hřebčín zahájil opravy až na potřetí. Stavební práce zkomplikoval špatný stav památek a insolvence hlavního dodavatele. První dva tendry nebyly ukončené. Jeden neměl všechny náležitosti, druhý vyšetřovala policie. V lednu po dvou a půl letech ukončila vyšetřování okolností zakázky, obvinila 18 lidí a pět firem.

Přes 400 let starý hřebčín patří mezi největší turistická lákadla na Pardubicku. Turistická sezona tu potrvá do října. Počet návštěvníků je ale kvůli chovu koní omezený na maximálně 20 tisíc ročně.