Aktivisté na Šumavě bránili neoprávněnému kácení. Policie je neměla rozhánět, řekl soud

Krajský soud v Plzni v úterý potvrdil, že zásah policistů proti blokádě při kůrovcové kalamitě na Šumavě byl neoprávněný. Soud se případem zabýval potřetí, Nejvyšší správní soud (NSS) naposledy loni v listopadu vyhověl kasační stížnosti policie a původní verdikt zrušil. Krajský soud se proto kauzou od letošního února zabýval znovu a došel k obdobnému závěru jako dříve.

„Shledali jsme, že zásah byl neoprávněný. Důkladným prošetřením jsme došli k závěru, že výzva policistů by byla oprávněná pouze pokud by byla oprávněná i těžba,“ sdělil ČT místopředseda správního úseku plzeňského krajského soudu Alexandr Krysl. Soud podle něho prokázal, že policisté neměli na místě proti aktivistům zasahovat, protože nešlo o oprávněnou těžbu.

Ekologičtí aktivisté blokovali těžbu dřeva na Šumavě při kůrovcové kalamitě v roce 2011. Proti blokádě, která trvala několik dní, zasahovala policie. Jeden z aktivistů podal později žalobu proti rozpuštění shromáždění.

Krajský soud v Plzni rozhodl, že policejní zásah stejně jako samotné kácení byl protiprávní. NSS věc vrátil k novému projednání. Plzeňský soud znovu rozhodl, že těžba dřeva byla nezákonná. Soud tehdy přezkoumával především to, zda měli účastníci blokády shromažďovací právo. Rozhodl, že o shromáždění nešlo, protože neprobíhalo kontinuálně. NSS zrušil tento verdikt i podruhé. Krajský soud v Plzni nyní opětovně rozhodl ve prospěch žalobce.