Ministerstvo životního prostředí chce dotacemi zmírnit zápach vepřínů

Události v regionech: Nový dotační program ministerstva životního prostředí (zdroj: ČT24)

K omezení zápachu ze zemědělských a průmyslových podniků mohou nově přispět i státní dotace. Ministerstvo životního prostředí spustilo pilotní projekt, ve kterém mohou podniky čerpat podporu pěti set tisíc korun až deseti milionů – a zabránit tak například tomu, aby na venkově obtěžoval občany zápach vepřínů.

Se zápachem se potýkají například obyvatelé obce Vyskytná na Pelhřimovsku. Výkrmna prasat tam sice stojí na druhé straně obce, ale když je teplo, je cítit i několik kilometrů daleko. Podle zápachu tak Vyskytnou poznávají i řidiči, kteří kolem jezdí po hlavní silnici od Pelhřimova na Jihlavu.

V Červené Řečici na Vysočině si naopak lidé stěžují na škrobárny. Obyvatelé kvůli zápachu připomínajícímu kvasnice v minulosti sepsali petici; situace se vylepšila, ale zápach lidi trápí dál. „Řešili jsme to i s kompetentními orgány, jako je odbor životního prostředí, inspekce životního prostředí, hygiena. Dá se říci, že nemají oporu v zákonech,“ dodává starostka Zdeňka Bečková.

Lhůta běží do konce dubna

Řešení nyní nabízí podpůrný program ministerstva životního prostředí, které na dotace vyčlenilo padesát milionů korun. „Nemyslím, že by se mohly řešit větší investiční akce typu zastřešení bioplynových stanic, protože alokovaná částka je opravdu malá,“ řekl vysočinský radní pro oblast zemědělství Zdeněk Chlád.

„Částka by mohla být vyšší,“ připouští ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO). „Je to ale pilotní projekt a úplně poprvé, co jsme podobnou částku vyčlenili. Chceme podnikům pomoct, aby neobtěžovaly okolí – byť plní platné emisní normy – více, než je nutné,“ dodává s tím, že čerpané dotace se dají využít na menší opatření, jako filtry, biopračky nebo dopalovací jednotky.

Podniky, které obtěžují své okolí zápachem nebo emisemi těžkých kovů, mohou své projektové náměty posílat do 29. dubna – a kraj Vysočina oslovil padesát různých firem, kterým dotaci doporučil. Většinou se jednalo o společnosti, na které v minulosti přišly stížnosti od občanů.