Bečva bude mít nové koryto. Silničáři ji posunou kvůli křižovatce

Silničáři musejí posunout řeku Bečvu o patnáct metrů. Konkrétně její rožnovskou část v Zubří na Vsetínsku, aby mohli upravit nebezpečnou křižovatku na mezinárodním tahu na Slovensko. Nové koryto je už hotové a vodou se začne plnit zhruba za měsíc. Na obdobné řešení čekají místní už desítky let.

Nejdůležitější je zajistit dostatečně silné stěny nového koryta. Musí odolat průsakům i stoleté vodě a nesmí dovolit toku, aby objevil své původní koryto. Přeložení Bečvy za 116 milionů korun pomůže především řidičům. Těch projede přes nedalekou nebezpečnou křižovatku denně zhruba 20 tisíc. V těsné blízkosti vede i železnice.

Po nové silnici začnou řidiči jezdit už v závěru letošního roku. Předtím na ně čekají problémy při napojování cesty, kolony by mohly vznikat hlavně na podzim. Obtíže ale vyváží větší bezpečí pro místní i pouze projíždějící řidiče. Podle místních se na takové silniční řešení čeká už od roku 1957. 

Bez komentáře: nové koryto Rožnovské Bečvy (zdroj: ČT24)

Regulace toku ale začala už mnohem dříve na konci 19. století. V celé délce byla Rožnovská Bečva usměrněná už v roce 1895. Pro úpravu toku používali dělníci zejména ponorné válce, výhony a plůtky, jen málokdy využívali kamenný zához – pouze ve velmi namáhaných místech. Spád řeky pak zmírnili pouze dřevěnými jezy. V dalších letech pak provedené regulační stavby pouze udržovali.

  • Horní Bečva – Potok Mečůvka
  • Prostřední Bečva – Horní Rozpitý potok a Dolní Rozpitý potok, Kněhyně
  • Rožnov pod Radhoštěm – Kaní potok, Dolnopasecký potok a Hážovický potok
  • Zubří – Starozuberský potok, Hodorfský potok a Maretkový potok
  • Valašské Meziříčí – Zašovský potok a Krhovský potok
  • Zdroj: Moravské Karpaty 

Rožnovská Bečva pramení ve Vsetínských vrších v nadmořské výšce 950 metrů. Ze severního úbočí hory Vysoká (1024 m) bystřina vytéká bez zásahů až do obce Horní Bečva, odkud je už koryto regulované. Ve Valašském Meziříčí se pak řeka stéká se Vsetínskou Bečvou a odtud se už tok jmenuje pouze Bečva.