Exšéf brněnských strážníků dostal odklad k nástupu do vězení. Má zdravotní problémy

Brněnský městský soud odložil bývalému řediteli brněnských strážníků Jaroslavu Přikrylovi kvůli zdravotním potížím nástup výkonu trestu na půl roku. Přikryl o to soud požádal a ten mu vyhověl. Odpykat by si měl rok a půl vězení za to, že zahlazoval pokuty za dopravní přestupky známým a manipuloval s osobními daty lidí v evidenci městské policie.

„Půlroční lhůta začne běžet od doby, kdy bude usnesení o odkladu doručeno odsouzenému,“ řekla mluvčí soudu Petra Hovorková. Brněnský soud o věci rozhodl koncem února. Písemné rozhodnutí zatím Přikryl nedostal.

Jaroslav Přikryl si stěžuje na svůj špatný zdravotní stav už dlouho. Jakými zdravotními potížemi trpí, ale mluvčí soudu říci nemůže. Údajně strávil několik uplynulých týdnů v nemocnici. Soud o odkladu rozhodl na základě vyjádření lékařů nemocnice ve vazební věznici v Brně-Bohunicích, kteří prostudovali posudek o Přikrylově zdravotním stavu a dospěli k závěru, že mu nejsou schopni poskytnout péči, kterou potřebuje.

Brněnský soud už jeden půlroční odklad Přikrylovi přiznal – loni. Očekávalo se, že počátkem letošního roku do výkonu trestu nastoupí. Přikryl si opět podal žádost o odklad.

Současně s tím podal Přikryl stížnost k Ústavnímu soudu, kterým chce dosáhnout zrušení odsuzujícího verdiktu. Loni Přikryl neúspěšně podal dovolání k Nejvyššímu soudu. Od počátku trestního řízení totiž tvrdí, že nepochybil a je nevinný.

  •  2003  - Přikryl byl odvolán z funkce brněnského policejního ředitele, nedokázal zabránit falšování policejních statistik objasněnosti.
  • 2004  - Přikryl byl stíhán kvůli nejasnostem v hospodaření brněnského policejního ředitelství. Případ ale státní zástupci odložili.
  • 2008 -  Primátor Roman Onderka (ČSSD) Přikryla jmenoval náměstkem ředitele městské policie.
  • březen 2011  - Opozice v brněnském zastupitelstvu si stěžovala, že volba nového šéfa strážníků nebyla transparentní.
  • duben 2011  - Čerstvě zvolený šéf brněnských strážníků si nanečisto vyzkoušel test strážníka – a neprošel.
  • prosinec 2012  - Přikryla stíhá policie, podle vyšetřovatelů nezákonně zasahoval do vyřizování dopravních přestupků.
  • leden 2013  - Přikryl v rozhovoru pro Českou televizi označil své trestní stíhání za absurdní. Je přesvědčený o své nevině.
  • červenec 2013  - Za neoprávněné nakládání s informacemi a osobními údaji lidí z databáze městské policie potrestal Městský soud v Brně Přikryla ročním odnětím svobody s podmíněným odkladem na 18 měsíců. Trest souvisí s kauzou zahlazování přestupků. Přikryl dostal tzv. trestní příkaz, proti kterému ale podal odpor. Tím byl trestní příkaz zrušen a věc postoupena soudu.
  • září 2013  - Městský soud v Brně řešil obvinění z neoprávněné manipulace s osobními údaji. Přikrylovi udělil trest 15 měsíců vězení s tříletým podmínečným odkladem a zákaz činnosti u městské policie na tři roky.

  • únor 2014  - Krajský soud v Brně nevyhověl Přikrylovu odvolání, a potvrdil tak verdikt městského soudu. Primátor ho několik hodin po verdiktu zbavil pověření k vykonávání funkce a navrhl zastupitelům jeho odvolání.

  • říjen 2014  - Městský soud v Brně potvrdil názor žalobce, že Přikryl zneužil pravomoc úřední osoby. V kauze zahlazování pokut vlivným lidem soud uložil Přikrylovi trest odnětí svobody na 18 měsíců s podmínečným odkladem na 30 měsíců.

  • únor 2015 -  Krajský soud v Brně potvrdil rozsudek brněnského městského soudu a odsoudil Přikryla k osmnácti měsícům vězení. Odsoudil ho za zneužití pravomoci veřejného činitele.
  •