Nákup drahých sypačů na Vysočině? Soud zastavil stíhání politika i úředníka

Soudce Zdeněk Chalupa zastavil stíhání náměstka hejtmana Vysočiny Libora Joukla (ČSSD) kvůli údajně předraženému nákupu sypačů pro krajské silničáře na Vysočině. Zastavení stíhání se týká také šéfa silničářů Jana Míky. Oběma hrozily dva roky až osm let vězení.

Nákup 28 sypačů Iveco pro krajskou správu a údržbu silnic na Vysočině vyšetřoval Útvar odhalování korupce a finanční kriminality. Podle jeho závěrů byla zakázka předražena o 33 milionů korun. Tato škoda byla podle žalobce stanovena jako rozdíl mezi cenou podle uzavřené kupní smlouvy a cenou obvyklou za jednotlivé části dodávky.

„Nicméně v reálu by zřejmě mohlo být dosaženo ceny ještě nižší, pokud by se mohli zúčastnit veřejné zakázky všichni potenciální výrobci, kteří by mohli nabídnout slevu vzhledem k počtu odebraných kusů,“ uvedl už dříve okresní státní zástupce Kamil Špelda.

Výběrové řízení na nákup sypačů bylo podle Joukla už dříve prověřeno, mimo jiné i Úřadem pro ochranu hospodářské soutěže, aniž by bylo shledáno porušení zákona. Podle Míky také kontrolní výbor Kraje Vysočina konstatoval, že zakázka byla v mezích zákona.

Libor Joukl podává trestní oznámení
Zdroj: ČT24

Podle Joukla je soudce Chalupa prvním člověkem, který se na případ podíval se zdravým rozumem a posuzoval ho podle práva. Obvinění podle něj bylo účelové. „Proti znaleckému posudku policie, který měl maximálně deset stránek, jsem předložil posudek Ústavu soudního inženýrství, kde šest soudních znalců na to dalo kulaté razítko, a ani to podle policie nebylo v pořádku,“ řekl Joukl.

Krajský šéf sociálních demokratů na Vysočině Petr Krčál zastavení Jouklova stíhání považuje za zadostiučinění. „Je to dobrá zpráva i pro ČSSD před krajskými volbami, přestože složení kandidátky ani výsledek voleb to nijak neovlivní,“ řekl Krčál. Pokud by Joukl nebyl obviněn, určitě by podle Krčála byl na kandidátce. „Nedokážu pochopit tak dlouhé projednávání, je to dva roky stará kauza, mohlo se rozhodnout dřív,“ dodal Krčál.