Dobří ibisi se vracejí, deset už jich je zpět v zoo

Deset z 18 uprchlých ibisů skalních se vrátilo do pražské zoologické zahrady. V pořadí devátý pták skončil svou pouť na svobodě dopoledne v 11. patře na Žižkově, desátého odlovili přímo v areálu zoologické zahrady. Ibisové uletěli z voliéry poškozené mokrým sněhem v úterý, od té doby je hledají pracovníci zahrady i lidé na sociálních sítích. Část navrácených ibisů uvidí návštěvníci od soboty 5. března v náhradní voliéře.

Všichni ptáci, které se podařilo odchytit, jsou teď v zázemí zahrady. Po prožitém dobrodružství jsou v uspokojivém zdravotním stavu. Od soboty tak bude většina z nich umístěna do náhradní voliéry poblíž jižního vchodu do zoo.

Ptáci s typickým dlouhým zahnutým zobákem byli odchyceni v různých částech Prahy i ve Středočeském kraji – na Balabence, v Michli, Bohnicích, u Václavského náměstí, nedaleko Brandýsa nad Labem i v Kralupech nad Vltavou. Jednoho ibise polapil mladý pár s pomocí mikiny, dalšího chytil policista, pracovník pošty nebo náměstek pražské zoo, a to často vysoko nad zemí – na okenních parapetech či lešení. Stovky lidí volají své tipy, kde by se mohli vzácní ibisové nacházet, na telefonní číslo 734 524 439. Další si vyměňují informace i fotografie na sociálních sítích.

Nalezence umísťují pracovníci zahrady do zázemí, aby se zotavili z nezvyklého zážitku. Stávající počasí by nemělo ptákům dělat problémy, chladno i mráz snášejí dobře. Zvládnou také bez obtíží hladovět pět až sedm dní, potravu by si ale měli dokázat za současných podmínek nalézt. Na městskou zástavbu, elektrické vedení ani rušnou dopravu v hlavním městě ale nejsou zvyklí a mohou se zranit.

Ibis skalní
Zdroj: Jaroslav Ožana/ČTK