Bič na zloděje kovů zafungoval. Sběrny už rok nesmí platit hotově

Bezhotovostní platby odrazují zloděje od krádeží kovu. Podle policistů jich díky rok staré vyhlášce zakazující vyplácení peněz na ruku značně ubylo. Naopak majitelé sběren se moc neradují, kvůli pravidlům přišli o velkou část zákazníků a například Petr Stuchlý se musel zaměřit i na výkup dalšího odpadu.

„Když začala platit vyhláška, začalo chodit o třicet procent lidí míň,“ popsal situaci Petr Stuchlý, který vlastní SH Šrot Břeclav. Do jeho sběrny mohou lidé vozit nově třeba také komunální nebo nebezpečný odpad. Nabídku podle svých slov rozšířit musel, aby se uživil. „Vozit železo do sběrny se lidem teď nevyplatí. Za cenu 1,80 je lepší si to nechat doma nebo vyhodit k popelnici,“ vysvětlil.

Podle něj si sběrači kvůli nepříznivým cenám i vyhlášce, která nepovoluje vyplatit jim za kov peníze na ruku, shánějí jiné odpady. „Za papír v podstatě dostanou stejné peníze,“ dodal. Navíc za dovezení papíru dostanou hotovost, stejně jako za textil nebo plasty. Kdo přiveze staré železo a jiné barevné kovy, tak musí vyplnit lístek, kam chce peníze poslat, nebo dostane složenku, která ho vyjde na 35 korun.

Podle policistů a železničářů ubylo krádeží

Na rozdíl od Stuchlého jsou s vyhláškou spokojení třeba břeclavští policisté. „Nejčastěji se kradly kryty kanálů. Po zavedení novinky jsme neevidovali za uplynulý rok žádnou krádež poklopu,“ uvedl mluvčí břeclavských strážníků Zdeněk Novák.

Právě na Břeclavsku před dvěma lety policisté během oprav na D2 chytili muže, který odtud ukradl 32 tun svodidel. V hodonínské sběrně za ně dostal 150 tisíc korun. Škody, které způsobil, se ale vyšplhaly na půl milionu. Změnu zaznamenali i strážnici ve Znojmě. Dříve řešili krádeže kovů i několikrát za měsíc, nyní jen výjimečně. Zloděje odrazuje právě bezhotovostní výplata, díky které je mohou policisté snadno vypátrat.

Spokojení jsou i železničáři. Nepoctiví sběrači je ročně připravili o desítky milionů. Nyní jsou škody výrazně menší. Zato z vlaků Českých drah vybavení mizí dál. „Už letos víme o 60 krádežích. Berou i vodovodní baterie na toaletách, hliníkové poličky i samotné součásti podvozků vozů,“ popsala situaci mluvčí Českých drah Kateřina Šubová. Aby pracovníci kradené předměty poznali, mají k dispozici příručku s fotkami desítek kovových součástí, které se kradou nejčastěji.

Na vyhlášku chce ministerstvo navázat dalšími změnami pro sběrny. Pokud návrh projde, budou se muset vybavit kamerami, uchovávat záznam o výkupu po dobu tří let a na vyžádání ho poskytnout kontrole.