Prahu čeká další arbitráž, Metrostav chce čtvrt miliardy za Novou Palmovku

Nová arbitráž na obzoru (zdroj: ČT24)

Hlavní město čeká další arbitráž. Podobně jako tunel Blanka se týká projektu společnosti Metrostav. Firmě se nelíbí, že Praha 8 přestala platit faktury za miliardovou stavbu Nová Palmovka, kde má sídlit radnice. Rozhodčí soud se kauzou bude zabývat už v březnu. Firma požaduje, aby jí město zaplatilo minimálně čtvrt miliardy. Konečný účet ale může být podle některých opozičních zastupitelů ještě vyšší.

Z původně ambiciózního projektu za miliardu korun je nyní chátrající komplex nedostavěných budov v Karlíně. V Centru Palmovka přitom měli sídlit nejen městští úředníci, ale také obchody. Radnice už navíc do projektu investovala půl miliardy korun.

Stavba měla být dokončena letos v květnu. Město ale Metrostavu odmítlo proplatit faktury za 240 milionů korun, a ten proto stavbu zastavil. „U Rozhodčího soudu při Hospodářské komoře a Agrární komoře byla z toho důvodu z naší strany podaná žaloba ve věci nezaplacených faktur,“ potvrdil mluvčí společnosti Vojtěch Kostiha.

Vizualizace Nové Palmovky
Zdroj: ČT24

Praha 8 nechce platit, protože má pochybnosti o platnosti smlouvy uzavřené minulým vedením. Tvrdí, že neví, jestli městu stavba a pozemky vůbec patří, a podala proto k soudu určovací žalobu. „Jsem si především vědom rizika pokračovat v projektu tak, jak byl nastaven. Rizik je tam poměrně značné množství,“ řekl České televizi starosta Prahy 8 Roman Petrus (ČSSD).

Město teď prostřednictvím své firmy Centrum Palmovka platí za nefungující projekt asi jedenáct milionů ročně. Rozhodčí soud se kauzou bude zabývat už v březnu. „Dle našeho názoru ale bohužel nic nenasvědčuje tomu, že by se měl spor v dohledné době vyřešit,“ poznamenal Kostiha.

Praha čelila arbitráži už kvůli tunelu Blanka. U rozhodčího soudu ale neuspěla a musela Metrostavu doplatit zhruba čtyři miliardy korun.