Lítačka vyhrála, i když těsně. Pražané v průzkumu volili název nové Opencard

Nová karta pro MHD v Praze, která nahradí Opencard, se bude jmenovat Lítačka. Pro tento název se v průzkumu vyslovilo 52,56 procenta lidí. Kartu s názvem Lítačka představila primátorka Adriana Krnáčová (ANO) v lednu. Proti návrhu se v uplynulých týdnech ozvala řada lidí, zvláště na sociálních sítích se takové označení stalo terčem kritiky i vtipů.

Karty jsou zelené s bílofialovými motivy. Dvouslovné názvy byly příliš dlouhé a slovo „tramvajenka“ neprošlo kvůli tomu, že karta neslouží pouze pro jízdu tramvají.

Vedení města podle primátorčina poradce Marka Prchala vyhodnotilo na 5727 zmínek o názvu karty na internetu. „Monitorovali jsme všechny sítě, a přestože vznikly skupiny proti Lítačce, víc lidí se přiklonilo k názvu Lítačka,“ řekl Prchal s tím, že ve výsledku se k Lítačce přiklonilo asi 52,7 procenta lidí. Při průzkumu město analyzovalo i facebookové profily tzv. influencerů, tedy lidí, kteří mají svými příspěvky vliv na větší množství uživatelů.

Lítačka, tramvajenka, nebo šalinkarta? Boj o název nástupce opencard (zdroj: ČT24)

Pilotní projekt Lítačky odstartuje podle primátorky 1. března 2016. Nové karty bude magistrát vydávat ve Škodově paláci, v místech na rohu Jungmannovy a Charvátovy ulice, kde dříve vydával řidičáky.

„Náklady se nevyšplhaly ani na dva miliony korun - karta stála 1,7 milionu, to je důvod, proč jsme se rozhodli pro nový systém. Nikdo nás nemůže vydírat a se systémem si můžeme dělat, co chceme,“ řekla Krnáčová.

Parkovné Lítačkou nezaplatíte

Praha bude vydávat o jeden typ Lítačky méně, než kolik vydává Opencard. Lidé si budou moci pořídit pouze anonymní Lítačku nebo kartu na jméno s registrací osobních údajů u dopravního podniku (DPP). Karta na jméno bez registrace údajů k dispozici nebude.

Lítačku bude možné využívat pouze jako tramvajenku nebo průkaz do městské knihovny, parkovné s ní zaplatit nepůjde. Možný tak nebude ani převod peněz z Opencard na Lítačku. Pokud lidé mají na Opencard peníze, město jim je vyplatí.

„Oproti dřívějšímu systému ten nový zjednodušuje,“ řekl Strnad. Cena kuponu na anonymní Lítačce zůstane stejně jako v případě anonymní Opencard vyšší, cestující zaplatí měsíčně o stokorunu více, 670 korun.

EMS žádá od magistrátu přes 600 milionů korun

Praha má nevyřešené smlouvy s vlastníkem práv k Opencard, firmou eMoneyServices (EMS). Vydávání karet opakovaně zkolabovalo a provázejí jej potíže. EMS po magistrátu žádá přes 600 milionů korun, o 140 milionů Kč se soudí. Praha podle primátorky platit nehodlá.

Na jednání zastupitelů na konci ledna Martin Vaic z městské firmy Operátor ICT řekl, že Praha se majitele Opencard, firmy eMoneyServices (EMS), nezbaví ani případným zavedením Lítačky. Nová karta má totiž v rámci pražského dopravního podniku fungovat se softwarem dopravní odbavovací systém (DOS), který ale patří firmě EMS.

Opencard vlastní asi 1,2 milionu lidí a Praha za ni dala přes 1,7 miliardy korun. Karta měla mít celou řadu funkcí, nyní je ale především elektronickou tramvajenkou a průkazem do městské knihovny.

obrázek
Zdroj: ČT24