Cestu u Týniště chtějí silničáři rozšířit o třetí pruh pro předjíždění. Radnice je proti

Události v regionech: Třetí pruh pro předjíždění na silnici první třídy (zdroj: ČT24)

Ředitelství silnic a dálnic chce na zhruba pětikilometrovém úseku silnice první třídy I/11 u Týniště nad Orlicí přidat třetí pruh, aby tam řidiči mohli předjíždět. Proti se ale staví místní radnice i zemědělci. Silnice je součástí trasy Hradec Králové – Ostrava.

Silnice mezi Třebechovicemi pod Orebem a Týništěm nad Orlicí se naposledy rekonstruovala v roce 2008. Za 180 milionů ji tehdy rozšířili ze šesti na jedenáct metrů. Jenže už brzy se ve stejných místech má stavět znovu. Podle plánu silničářů se zpevní krajnice a přibude třetí pruh pro předjíždění.

„Podobných úseků silnic prvních tříd máme v republice hned několik. Jsou to úseky už teď dopravně velmi zatížené,“ konstatoval mluvčí Ředitelství silnic a dálnic Jan Rýdl.

Silnici rozšířili v roce 2008
Zdroj: ČT24

Plány silničářů na třetí pruh se ale nelíbí majitelům polí v okolí silnice. Podle projektu by už nemohli ze silnice přímo vjíždět na své pozemky jako dosud. Traktorem budou muset dojet až na nejbližší křižovatku. Jenže tím budou zdržovat další řidiče.

Zemědělci říkají, že se zatím snažili se svou technikou po silnici jezdit co nejkratší dobu. „Nyní to ale bude znemožněno,“ konstatoval agronom Luděk Cabalka.

Luděk Cabalka ukazuje, kudy zatím traktory můžou ze silnice sjiždět
Zdroj: ČT24

„Budeme hledat technické řešení, jak umožnit vjezd na komunikaci i pro tuto techniku. I když to bude ojedinělé,“ reagoval mluvčí ŘSD Rýdl.

Zastupitelstvo Týniště nad Orlicí rozšíření silnice odmítlo. Podle radnice jde o naprosto zbytečnou investici – peníze by se daly využít jinde. Starostka Jana Galbičková (Změna pro Týniště) argumentuje tím, že silnice se opravovala poměrně nedávno a je velmi přehledná.

Do úprav chce ŘSD investovat zhruba devadesát milionů korun. Pruh pro předjíždění má střídavě sloužit jednomu a druhému směru.

Silnice u Týniště nad Orlicí
Zdroj: ČT24

Policie podle mluvčí Ivany Ježkové projekt ŘSD akceptuje. „Nicméně pro nás se nejedná o zásadně nehodový úsek,“ dodala. Silničáři chtějí začít stavět už letos.