Hřebčín v Kladrubech slaví první letošní hříbě

První letošní hříbě v Kladrubech porodila kobylka Extracta (zdroj: ČT24)

První letošní hříbě přivítali na světě v Národním hřebčíně v Kladrubech nad Labem. V Česku i v zahraničí se chová asi 1700 koní vzácné starokladrubské rasy, z toho 500 v samotném hřebčíně.

Hříbě o váze 65 kilogramů přivedla na svět kladrubská kobylka Extracta, která už porodila 14 potomků. Jeden z nich vozí v Kodani kočár s dánskou královnou.

„Hříbátko šlo v pohodě přední polohou a bylo za půl hodiny na světě. Všechna hříbata starokladrubských klisen se rodí černá nebo tmavě hnědá a do desátého roku pak postupně vybělí, “ říká ošetřovatelka Bohunka Rosůlková.

V den, kdy se hříbě narodilo, zasáhl hřebčín nejdřív smutek. „My jsme shodou okolností ve stejný den, kdy se nám narodilo hříbě, přišli o našeho nejstaršího plemenného hřebce Sacramoso Eroiku 43. Měl nedožitých 28 let, ale jeden život odešel, a další nový přišel,“ dodává ředitel hřebčína Jiří Machek.

Sotva za 350 milionů korun hřebčín opravili, už v Kladrubech připravují podklady k žádosti o zapsání 1200 hektarů krajiny se stájemi mezi chráněné památky UNESCO.