Dětem v brněnských mateřských školách čtou pohádky před spaním senioři

„Kdopak přečte pohádku“. To je brněnský projekt, který propojuje dvě generace, předškoláky a seniory. Starší lidé jako dobrovolníci dochází do mateřských škol, kde děti uspávají četbou. Vypráví jim také životní příběhy nebo s nimi hrají hry.

Dětem v brněnské mateřské škole četla po obědě pohádky paní učitelka. Teď jim bude číst „čtecí babička“. Důchodkyně Drahomíra Nečásková se o možnosti chodit děti uspávat do školky dozvěděla v seniorském klubu, kam chodí. Sama má vnoučata v Německu a vidí je jen třikrát za rok. Je proto ráda, že se může věnovat alespoň dětem ve školce.

Babička čte dětem pohádku před spaním (zdroj: undefined)

Patronkou projektu je mladá spisovatelka

Do projektu se zatím přihlásilo šest seniorů. K těm by se v budoucnu mohli přidat i další náhradní dědečci nebo babičky.  Propojení generací podporuje i brněnská spisovatelka Kateřina Tučková.

Kateřina Tučková je patronkou projektu (zdroj: ČT24)

Návštěvy dětí a seniorů budou vzájemné

Děti by měly na oplátku chodit s učitelkami na návštěvy do domovů seniorů nebo domů s pečovatelskou službou. Budou jim předvádět, co nového se naučily, nosit obrázky a jiné výtvory, případně spolu budou trávit čas při různých hrách.
Podle průzkumu, kterého se na jižní Moravě zúčastnilo 4000 žáků ze 16 základních a středních škol, vyplývá, že tři čtvrtiny dětí vidí starší lidi jako ty, kteří patří do domova pro důchodce. A často seniory označovali za lidi, kteří zdržují ve frontách nebo si vynucují místo v dopravních prostředcích. Podobné projekty, které organizují i jiná města v republice, by měly pomoci dětem svůj pohled na seniory změnit.