Padající skála uzavřela most přes Malši u chatové osady Plav

UDÁLOSTI: Osadu Plav ohrožuje nestabilní skála (zdroj: ČT24)

Padající skála ohrožuje už druhý týden lidi u Plavu na Českobudějovicku. Cestu do chatové oblasti, ve které někteří místní trvale žijí, musela radnice uzavřít. Lidem se to nelíbí, ale zákaz vstupu pod skalní masiv zatím respektují. Správci povodí teď zjišťují, proč se ve skále objevily pukliny a balvany se řítí do údolí a řeky. Se sanací v rozpočtech nepočítali.

 Podle místních stojí za několikametrovou trhlinou ve Svatojánské skále lednový mráz, rychlé oteplení a vydatný déšť. Už druhý týden kvůli tomu padají kameny přímo na cestu, most i do řeky Malše.

Komplikace je to hlavně pro lidi, kteří v chatové osadě trvale žijí a přes most například denně chodili do práce. Místo nyní musí objíždět. Radnice navíc uzavřela také blízkou cyklostezku, kterou v sezoně denně využívalo kolem pěti stovek lidí. Podle starostky Plavu Oldřišky Ribolové (nez.) to sezonu zásadním způsobem ovlivní, proto chce, aby správci povodí rychle natáhli sítě.

Vodohospodáři chtějí na místo poslat geology, kteří provedou sondy. Teprve pak rozhodnou o způsobu zabezpečení. Odhadují, že práce ale spolykají miliony korun. „Vzhledem ke složitosti a pravděpodobně i finanční náročnosti sanace nejsem schopen říci, kdy se stezka pod skálou otevře,“ uvedl Martin Kaiser z Povodí Vltavy.

S padajícími kameny se dlouho potýkali také lidé v Hřensku i Děčíně. Některá místa se nakonec po letech dohadování podařilo správcům zabezpečit. Část skalních bloků rozebrali, další úseky chrání záchytné ploty.