Otrávilo se 11 vězňů, zřejmě úmyslně

V nemocnici skončilo celkem 11 trestanců (zdroj: ČT24)

V pardubické věznici se zřejmě úmyslně přiotrávilo jedenáct vězňů. Dva museli záchranáři resuscitovat a jsou ve velmi vážném stavu. Vězni si zřejmě plánovaně vzali velkou dávků léků na srdeční arytmii. Všem zdravotníci vypumpovali žaludek. Dřívější informaci o úmrtí jednoho z vězňů úřady nepotvrdily.

Záchranáři do věznice vyjížděli v pět večer nejprve k člověku v bezvědomí. Na místě ale lékař zjistil hromadné předávkování léky. Osm mladíků převezly sanitky do nemocnice. K dalším třem přiotráveným pak vyjížděly ještě okolo sedmé. 

Sanitky vězně převezly do nemocnic v Pardubicích a Chrudimi. „Dva z nich byli ve vážném stavu, v bezvědomí, u ostatních byl stav méně závažný,“ uvedla mluvčí Zdravotnické záchranné služby Pardubického kraje Helena Škuligová. Jednoho z vážně zraněných museli záchranáři dlouho oživovat. Všichni vězni byli ve věku 17 až 21 let. 

„Věc prověřují naše kontrolní orgány. Odsouzení jsou střeženi v civilních zdravotnických zařízeních,“ dodal ředitel pardubické věznice Tomáš Kubín, který je nyní na dovolené na Slovensku. 

Podle záchranářů si vězni zřejmě úmyslně vzali velkou dávku léků, které se běžně používají na úpravu srdeční akce při resuscitacích. Obvyklá dávka jsou tři denně – mladíci měli deset až patnáct tablet. „Bohužel asi mládenci vůbec netušili, co požili, ale tento lék má velice úzké terapeutické rozpětí. To znamená, že mezi dávkou léčebnou a smrtelnou je rozdíl několika málo tablet,“ vysvětluje ředitel krajské pardubické záchranky Pavel Svoboda. 

Policie teď musí vyšetřit, jak se léky v takovém množství a tolika lidem za zdi pardubické věznice dostaly. Co vězně k předávkování vedlo, zatím jasné není. Výraznější protesty, do kterých by se zapojilo víc odsouzených, nejsou v českých věznicích příliš obvyklé.