Tramvajový park v Brně čeká výrazné omlazení

Brněnský dopravní podnik koupí letos 20 nových tramvají. Opravuje ale i staré, které jezdí v ulicích Brna od 80. let. Nové  tramvaje budou stát 1,2 miliardy korun.

Brno má asi nejrozmanitější vozový park městské hromadné dopravy v celé České republice. V ulicích jezdí jak nové tramvaje, tak ty z 80. let. Celkem 12 různých typů.

 Během čtyř měsíců zrenovoval brněnský dopravní podnik dnes už skoro historickou tramvaj T3. Teď se dělníci dopravního podniku pustili do oprav další tramvaje, tentokrát s označením K2.

Technici pracují na opravě tramvaje z 80. let (zdroj: ČT24)
Jiří Černý z DPMB popisuje opravu tramvaje K2 (zdroj: ČT24)

Už letos má dopravní podnik koupit dalších 20 tramvají 13T od Škody Transportation za 1,2 miliardy korun. V dalších dvou letech přibude v Brně také celkem 22 tramvají Vario za 450 milionů korun. 

V Brně přibudou i autobusy na plyn

Dopravní podnik připravuje žádost o dotaci od ministerstva pro místní rozvoj na nákup nízkoemisních nebo bezemisních vozidel. 200milionovou dotaci by měl podnik využít na nákup dalších 30 autobusů na plyn. Na začátku letošního roku jezdila po Brně stovka autobusů na zemní plyn. Dopravnímu podniku jejich levnější provoz šetří pokladnu a brňanům ovzduší. Ministerstvo pro místní rozvoj má pro města či dopravní podniky na nákup nízkoemisních či bezemisních vozidel připraveno 1,3 miliardy korun.