Hlídání dětí na úřadu nebo v divadle. Dnes už běžná záležitost

Dětský koutek otevřela nedávno jako první v jihomoravském kraji radnice v Hodoníně. Rodičům, kteří si potřebují na úřadu něco vyřídit, nabízí hlídání dětí přímo v budově až na dvě hodiny.

Místnost hodonínského Family Pointu připomíná dětský pokojíček. Děti si mohou pod dohledem hrát a malovat, zatímco rodiče vyřizují své záležitosti na úřadu.

Podobná služba funguje od loňského roku i ve Zlínském kraji. Otrokovický úřad využil blízkosti Mateřského a dětského centra Klobouček, které sídlí v sousedství úřadu. Rodiče dítě zavedou do mateřského centra a při vyřizování záležitostí na úřadu si vyžádají potvrzení, které předají v mateřském centru. „Lidé zatím využívají tuto službu zřídka, protože o ní příliš nevědí,“ poznamenávávají pracovníci centra.

Rodičům vycházejí vstříc nejen úřady

Například ve Zlínském divadle spolupracují s organizací Aktivně životem, která zajišťuje hlídání dětí přímo v prostorách divadla. Služba je pro majitele předplatného zdarma, pro ostatní diváky za 100 korun za představení.

Zatímco jsou rodiče na přednášce nebo zkoušce, mohou si děti pohrát pod dohledem například i v dětském koutku na Fakultě sociálních studií Masarykovy univerzity v Brně.

Jihomoravský kraj vznik podobných koutků podporuje. Pro obce a neziskové organizace vyčlenil na tyto služby letos 4 miliony korun.