Libeňskému mostu hrozí uzavření, obává se Dolínek

Událost v regionech: Libeňskému mostu hrozí podle náměstka uzavření (zdroj: ČT24)

Libeňskému mostu, který spojuje pražské Holešovice s Libní, hrozí uzavření. Řekl to náměstek primátorky, který zodpovídá za dopravu, Petr Dolínek (ČSSD). Město přitom stále nerozhodlo o způsobu rekonstrukce stavby, která je léta v havarijním stavu. Náměstek současně pohrozil, že pokud k uzavírce skutečně dojde, vyvodí personální důsledky.

Léta již hrozí Libeňskému mostu zbourání a stavba zcela nového mostu. Současné vedení Prahy 7 je sice proti tomu, rozhodující slovo má ale vedení celého města, které dosud nerozhodlo. Nyní se ale objevil nový problém.  Hrozí i uzavření mostu.

Oznámil to Petr Dolínek, podle kterého na situaci upozornila Technická správa komunikací. Právě ji však náměstek z havarijního stavu mostu viní, a pokud k uzavírce opravdu dojde, hrozí personálními důsledky. „Nemůže město dlouhodobě spolupracovat s někým, kdo nechá most – ne lávku, ne mosteček, ale most – zavřít, protože se o něj sice staral, ale ne tak, aby ho mohl provozovat,“ řekl.

Co s Libeňským mostem dále bude, chtěl na poslední schůzi zastupitelstva probírat městský zastupitel a starosta Prahy 7 Jan Čižinský (KDU-ČSL), bod ale do programu neprosadil. Stále tak není jasné, zda bude město opravovat současný most, nebo dá přednost stavbě nového. Situaci ale zkomplikoval návrh na prohlášení mostu památkou. Než ministerstvo kultury rozhodne, Praha musí se stavbou nakládat tak, jako by se na ni ochrana vztahovala.

  • Podle loňské zprávy Technické správy komunikací je Libeňský most v nejhorším stavu ze všech pražských mostů. Od roku 1928, kdy byl uveden do provozu, nebyla ani jednou opravena jeho nosná konstrukce. Kvůli velmi špatnému stavu byl v roce 2009 zakázán na most vjezd vozům těžším než 7,5 tuny. Navíc tu byla snížena rychlost tramvají na 20 kilometrů za hodinu a přímo na mostě se nesmějí potkat protijedoucí tramvaje.
  • Autory Libeňského mostu, který spojuje Holešovice a Libeň, jsou architekt a kubista Pavel Janák a konstruktér František Mencl.