Zadeh může opět skončit ve vazbě. Na protest zahájil hladovku

Složil nejvyšší kauci v historii Česka, soud jej propustil z vazby a za pár minut skončil v poutech. Na Íránce s českým občanstvím, který je v Česku stíhaný za rozsáhlé daňové úniky, totiž podala mezinárodní zatykač jeho rodná země. Důvodem je obchodní spor v Dubaji. Jeho advokát označil zatčení za šikanu. Zadeh zahájil protestní hladovku.

Shahram Abdullah Zadeh, který je v Česku stíhaný za daňové úniky ve výši 2,5 miliardy korun, se v pondělí dočkal pouze úředního propuštění. Ještě v areálu vazební věznice v Brně-Bohunicích na něj čekali policisté, kteří jej převezli do policejní cely. Zatkli ho kvůli mezinárodnímu zatykači z března 2015, který podal Írán, ze kterého podnikatel pochází.

Důvodem je dřívější obchodní spor v Dubaji s jiným Íráncem. Ten po svém návratu do vlasti podal v Teheránu na Zadeha trestní oznámení. Právě na jeho základě pak země vydala před rokem zatykač. „Státní zastupitelství mělo spoustu času se kauzou z Dubaje zabývat a nečinilo tak. Jen případ využilo pro zatčení mého klienta. Žalobce přitom dobře ví, že Česká republika své občany v těchto případech nevydává,“ okomentoval situaci Zadehův advokát Pavel Čapčuch. Dodal, že zvažuje podání ústaní stížnosti.

Zadeha soud může poslat znovu do vazby

Kvůli zatykači může nyní brněnský městský soud požádat žalobce o Zadehovo opětovné vzetí do vazby. Žádost může podat do středeční třetí hodiny odpoledne. Pokud by opravdu žádost podal, krajský soud by se následně zabýval také žádostí Íránu o Zadehovo vydání. To ale podle právníků taktéž není možné podnikatele s českým i íránským občanstvím vydat, dokud soud pravomocně nerozhodne v kauze daňových úniků, za které je Zadeh stíhaný.

Jakub Říman z tiskového odboru ministerstva spravedlnosti uvedl, že rozhodnutí soudů ve věci vydání či nevydání nejde předjímat. „Obecně platí, že je vydání odloženo na dobu, kdy osoba nemusí nezbytně v České republice kvůli trestnímu řízení,“ řekl. Ministerstvo podle něj zatím nedostalo od Íránu přímou žádost o vydání muže do jeho původní vlasti.

Advokát Zadeha Čapčuch ale uvedl, že mezinárodní odbor ministerstva spravedlnosti loni v březnu písemně upozornil Krajské státní zastupitelství v Brně, že jeho klient je českým občanem. Ministerstvo tehdy podle něj uvedlo, že Zadehovo vydání do Íránu je možné výlučně se souhlasem stíhaného s vydáním. 

Za propuštění složil historicky nejvyšší kauci

Za své propuštění z vazební věznice, kde strávil Zadeh téměř dva roky, složil před týdnem kauci ve výši 150 milionů korun. Ty jsou nyní na účtu brněnského krajského soudu. Mluvčí krajského soudu Simona Tesařová uvedla, že zatím netuší, kdy a za jakých okolností by soud mohl Zadehovi kauci vrátit. Podle právníků o ně může požádat až po ukončení trestního řízení v kauze údajných daňových úniků.  

V Česku je stíhaný za daňové úniky

Hlavní líčení ve zmíněné kauze bude u brněnského soudu pokračovat 8. března. Spolu s ním je v kauze obžalováno dalších čtrnáct lidí. Obžaloba skupinu viní z toho, že v letech 2012 a 2013 přivezla do Česka 400 milionů litrů paliva, které skončilo na čerpacích stanicích. Dováželi ho nezdaněné ze Slovinska a Německa, kde je od daně osvobozeno. Podle obžaloby měli ve chvíli, kdy se benzin a nafta dostaly na český trh, palivo zdanit. To však neudělali.

Neuhrazenou daň pak podvodníci podle žalobce schovali za desítky virtuálních firem bez sídla i majetku, falešná daňová přiznání a také za takzvané bílé koně, kteří mnohdy ani netušili, že se stali součástí podvodu. Do něj se podle státního zastupitelství zapojilo nejméně 65 obchodních společností.

Dosud se kriminalistům podařilo najít jen část z miliardových částek, na které si skupina podle obžaloby přišla. Za trestný čin krácení daně, pokud jim ho soud prokáže, mohou obžalovaní jít do vězení až na 13 let.