Úředníkům z Ústí, kteří neřešili dopravní přestupky, soud zakázal práci v oboru

Ústecký okresní soud potrestal trojici úředníků z magistrátu zákazem činnosti a podmíněnými tresty za to, že neřešili přestupky za nezaplacené parkování. Podle soudu tak připravili město o případný výnos z pokut – jen v roce 2013 šlo o více než 1300 případů. Rozsudek ale není pravomocný, obžalovaní i státní zástupce se na místě odvolali.

Vedoucí oddělení přestupků Marcela Rosenkrancová dostala u soudu trest 18 měsíců s podmíněným odkladem na tři roky a zákaz činnosti ve vedoucích funkcích na pět let. Její kolega Josef Mansfeld dostal roční trest s podmíněným odkladem na dva roky a zákaz činnosti na tři roky. Oba úředníci sice podle soudu převzali přestupky zadokumentované městskou policií – ty ale nezaevidovali a na konci roku skončily v archivu.

„Společně věděli, že se přestupky neřeší, nejsou přiděleny. Následně zneužili skutečnosti, že nejsou evidovány ve spisové evidenci magistrátu. Josef Mansfeld krabici od banánů se 1350 oznámeními uložil do archivu s vědomím, že nikdy nebudou vyřízena,“ řekl předseda senátu Pavel Kuděla.

Rosenkrancová podle státního zástupce navíc protiprávně odložila případ vedoucího odboru dopravy ústeckého magistrátu Dalibora Dařílka, jehož vůz strážníci městské policie nafotili v zákazu vjezdu. V tomto bodě ale soud úřednici zprostil obžaloby – nebylo prý prokázáno, že se skutek stal, konstatoval soudce Pavel Kuděla.

Třetí potrestanou úřednicí je pak vedoucí odboru kontroly Jana Sokolová, která dostala zákaz činnosti na tři roky. Podle soudu dostatečně nedohlédla na to, co se na jejím odboru děje. Všichni úředníci na ústeckém magistrátu stále pracují.

Rozsudek není pravomocný, státní zástupce i obžalovaní se bezprostředně po vynesení rozsudku odvolali. Žalobce Jan Řeháček reagoval, že podle jeho názoru měli být úředníci odsouzeni pro přísnější odstavec trestního zákona. „Mám za to, že měl být uložen i peněžitý trest. A ohledně zprošťující části je to jasné. Tam mám za to, že obžalovaná Rosenkrancová je vinna.“

Úředníci prý neřešili více než 1300 přestupků za parkování (zdroj: ČT24)

Sami úředníci vyjádření odmítli, už dříve ale svou vinu popřeli. Tvrdili, že byli přetížení, a navíc podle nich v té době nebylo jasné, podle jakého zákona přestupky za nezaplacené parkování řešit. Město se k trestnímu řízení nepřipojilo.

Teď už má dopravní přestupky na ústeckém magistrátu na starosti samostatný odbor, který začal fungovat letos. Město má ale problémy s neplatícími řidiči dlouhodobě: i proto uvažuje o znovuzavedení botiček a o zvýšení cen parkovného.