Piráti podali trestní oznámení kvůli angažmá Kleslové ve státních firmách

Pražští Piráti podali trestní oznámení na neznámého pachatele kvůli angažmá Radmily Kleslové ve státních firmách. Podle Pirátů některé firmy platily bývalé místopředsedkyni ANO a starostce Prahy 10, aniž by pro ně vykonávala reálnou činnost. Oznámil to dnes zastupitel Adam Zábranský.

Kleslová podle Pirátů působila mimo jiné ve firmě ČEZ, v Českých drahách, Správě železniční dopravní cesty a ve firmě ČEPRO. Měla pro ně vykonávat služby právní konzultantky. Státní firmy tak podle Zábranského mohly nehospodárně vynaložit až miliony korun.

„Chtěl jsem získat o plnění smluv s Radmilou Kleslovou více informací s pomocí zákona o svobodném přístupu k informacím. ČEZ, České dráhy, SŽDC i ČEPRO mi ovšem potřebné informace odmítly z různých důvodů poskytnout. Jejich postup považuji za nelegální a budu se proti němu bránit soudní cestou,“ uvedl Zábranský. Zastupitel už dřív kvůli neposkytnutí informací zažaloval pražské městské firmy.

Podle mluvčího Prahy 10 Víta Nováka je teď Kleslová v zahraničí: „Již v minulosti ale bylo zcela evidentní, že Piráti ve svých rádoby výpočtech vychází z teoretických čísel a účetních uzávěrek i několik let starých,“ komentoval. Trestní oznámení je podle něj směšná konstrukce. 

Kleslová se v minulých měsících kvůli mediálnímu tlaku postupně vzdala všech veřejných postů. Kvůli smlouvě z ČEZem, kterou kritizoval i předseda hnutí a ministr financí Andrej Babiš, odešla loni Kleslová z nejvyššího vedení ANO, později rezignovala i na post předsedkyně pražského ANO. Naposledy skončila ve funkci starostky Prahy 10.