Nelegální skládka v jihočeských Hůrách do léta zmizí

Události: Skládka v Hůrách do léta zmizí (zdroj: ČT24)

Největší jihočeskou nelegální skládku odpadu do léta zlikviduje vybraná firma. Státní fond životního prostředí na práce uvolní přes 7 milionů korun, potvrdil České televizi jeho ředitel Petr Valdman. Další miliony přidá kraj a obec. Stovky tun především německého odpadu leží v Hůrách u Českých Budějovic deset let. Původní majitel neexistuje, místní se odpadů bojí, naposledy loni je ohrozil rozsáhlý požár přímo na skládce.

Na skládce o rozloze jednoho hektaru leží plasty, textil i vraky aut. Odpad nezničil ani loňský srpnový požár. Hustý dým byl tehdy vidět kilometry daleko. Kdo skládku zapálil, policie nezjistila. Požár jednotky hasily 24 hodin.

Firma, která původně chtěla balíky zpracovávat, skončila. Milionové pokuty nezaplatila. A konkurz neurčil, komu skládka patří. 

Požár skládky v srpnu 2015
Zdroj: ČT24

Místní s volně přístupnými odpady za domy žít nechtějí, obávají se každého dalšího dne. Sepisují petice, volají po její likvidaci.

Odstranit skládku přijde na zhruba deset milionů korun. Státní fond životního prostředí do Hůr posílá 7,5 milionu korun. „Bude to osmdesát procent nákladů,“ konstatoval ředitel fondu Petr Valdman.

Zbývající 3 miliony doplatí společně kraj s obcí. Podle hejtmana Jiřího Zimoly (ČSSD) už vybírají firmu, která by skládku co nejkvalitněji odstranila. Likvidace má začít na jaře a potrvá do léta.