Vrchní soud potvrdil šestileté tresty exšéfkám plzeňské realitky Styl

Vrchní soud v Praze potvrdil šestileté tresty vězení pro jednatelky zkrachovalé plzeňské Realitní kanceláře Styl Ivetu Škardovou (na začátku procesu Kadlecovou) a Janu Mikulovou. Podle soudu zpronevěřily několika desítkám svých klientů více než 21 milionů korun za prodej nemovitostí. Soud potvrdil i finanční nároky poškozených, navíc oběma ženám uložil pětiletý zákaz činnosti. Rozhodnutí je pravomocné, bránit se lze dovoláním.

Obě ženy se bránily odvoláním a tvrdily, že se svým jednáním nechtěly obohatit, ale peníze používaly na chod společnosti, tedy jen nesprávně hospodařily. „Do podnikání jsem vstupovala s nulovými zkušenostmi, teď už to považuji za naivitu. Bylo špatné a byla to obrovská chyba, že jsem použila prostředky poškozených na provozní náklady firmy,“ hájila se Mikulová.

Chování navíc nebylo podle jejich odvolání úmyslné a mělo být kvalifikováno jako porušení povinnosti při správě cizího majetku z nedbalosti. V takovém případě by hrozil maximálně tříletý trest. „Nikdy nebylo mým úmyslem kteréhokoliv z klientů poškodit a peníze nevrátit,“ uvedla Mikulová. Státní zástupce ve svém odvolání požadoval jen dodatečné uložení zákazu činnosti.

Podle předsedkyně senátu Hany Kárové loni v červnu plzeňský krajský soud věc právně kvalifikoval správně. „Z popsaných skutkových okolností zřejmě plyne úmyslné jednání,“ konstatovala soudkyně. Ženám pomohlo, že až dosud vedly řádný život, ke všemu se u soudu doznaly a litovaly toho.

Obě ženy čelily slovním i fyzickým útokům

Obviněné i v předchozím průběhu řízení tvrdily, že klienty nechtěly poškodit. Peníze šly podle nich například na nájem, technické vybavení a reklamu. Provize za prodej nemovitostí totiž prý na provoz kanceláře nestačily. Podle původního rozsudku však obě věděly, že peníze za prodeje realit, případně zástavy a rezervační platby měly chodit na speciální depozitní účet, protože je na to upozornila účetní kanceláře.

„Soud si byl schopen obhájit, že se jedná o trestný čin zpronevěry, na druhou stranu – nebylo úmyslem obžalovaných lidi o peníze připravit, ale peníze vrátit. V tomto ohledu je to minimálně zajímavá právní otázka, ale zcela respektuji rozhodnutí odvolacího soudu,“ uvedl obhájce Škardové Petr Čechura. Obě odsouzené se podle něj staly v posledních letech terčem útoku. Škardová musela být kvůli napadení i hospitalizována, Mikulová čelila výhrůžkám.

Peníze ženy inkasovaly za domy, byty, pozemky i chaty a chalupy na jižním Plzeňsku, Rokycansku, Domažlicku i v dalších okresech. Vzhledem k počtu účastníků řízení šlo v kraji podle policistů o ojedinělý případ. Realitní kancelář Styl fungovala od roku 2007 v centru Plzně. V únoru 2013 soud zahájil insolvenční řízení, které již skončilo.