Houslový virtuos hledá mladé talenty

Lázeňské město Luhačovice tradičně hostí Akademii Václava Hudečka. Slavný houslista se věnuje mladým talentům už 19 let. Tentokrát vyučuje patnáct studentů ve věku deseti až dvaceti let, kteří prošli náročným výběrovým řízením.

Václav Hudeček hledá mladé talenty (zdroj: ČT24)

Akademii dosud absolvovalo asi 400 studentů. „Mezi těmi, kteří se upsali houslím, jsou již profesoři houslové hry, úspěšní studenti zahraničních škol, ale i takoví, kteří došli ještě dál, například Jan Mráček, první vítěz z České republiky, který se stal vítězem vídeňské soutěže Fritze Kreislera. V minulých dvou letech pracoval na akademii jako asistent Václava Hudečka,“ říká organizátorka Miroslava Krumpolcová.

Mladí talentovaní houslisté absolvují každý den výuku od 8:00 do 18:00 s malou polední přestávkou. Korepetici ve výuce, zkušebnách i na koncertech zajišťuje dvojice známých klavíristů Slávka Vernerová - Pěchočová a Lukáš Klánský. Studenti se veřejnosti představí ve několika absolventských koncertech.

Na závěrečném galakoncertu budou rozdány diplomy a ocenění. Vítěz získá mistrovský nástroj z dílny houslaře Karla Vávry, cenu hejtmana Zlínského kraje a účast na koncertech Václava Hudečka. Cena nástroje činí 100 tisíc korun.