Soud zamítl odškodnění pro pozůstalé Vietnamce ubitého při policejním zásahu

Brno - Soud zamítl požadavek syna a matky ubitého Vietnamce na vyplacení dalšího odškodnění. On i matka Hoanga Sona, které brutálně zbili policisté v Brně, v minulosti vysoudili od České republiky milion korun. Požadovali ale mnohem více – 50 milionů korun. Doplacení 49 milionů ale soud zamítl.

Brněnský městský soud zamítl odškodnit pozůstalé po Vietnamci, který zemřel na následky brutálního bití policisty. Důvod je ten, že již dříve vysoudili částku milion korun, který je i v souladu s rozhodnutím Nejvyššího soudu. Ten jim český stát vyplatil. Navíc v Česku je částka odškodnění stanovená na 240 tisíc. Nyní mají oba možnost podat odvolání ke krajskému soudu.

Matka ubitého požadovala vyšší částku jako morální satisfakci. Podle jejích slov se jí dodnes nikdo neomluvil a požadovala i vysvětlení, proč jí byly dříve zamítnuta víza a ona se tak u soudu mohla vypovídat až tento týden. Podle soudu je náhrada zahrnuta v částce jednoho milionu, a tak na další mimořádné zvýšení odškodnění není důvod.

„Na jedné straně soudy přiznávají peněžitá zadostiučiněníve výši 1 milion korun za to, že mediálně známé osoby jsou pomluveny v bulváru. Na straně druhé složky bezpečnostních sborů, které jsou oprávněni používat zbraně, ubijí osobu a soudy matce, za to, že jí ubijí syna a synovi, že mu ubijí otce přiznají každíému milion korun. Toto považuji minimálně za nepřiměřené,“ okomentovala dnešní verdikt soudu právní zástupkyně pozůstalých Martina Šamlotová. 

Vláda ČR prý vytvářela napřátelskou atmosféru

Soudci Jan Sedláček a Pavel Matouš se s tímto argumentem ale neztotožnili. Nepřihlédli ani k argumentům advokáta cizincova syna Marka Sedláka, který tvrdil, že vláda ČR vytvářela atmosféru nepřátelskou vůči vietnamskékomunitě, protože prý v roce 2008 přijala tajné usnesení, kterým chtěla omezit příliv těchto cizinců do země.

Sousedka se zeptala, zda si může taky kopnout

Incient se stal vpodvečer 4. ledna 2009 v Körnerově ulici. Tři policisté prověřovali oznámení, že Vietnamec v drogovém opojení demoluje zařízení bytu a napadá přítomné. Po příjezdu policie seděl muž v křesle. Zásah přesto vyvrcholil jeho bitím, do kterého se vedle policisty Jana Srnského údajně z vlastní iniciativy zapojila také Vietnamcova sousedka. Podle obžaloby se zeptala, jestli si může kopnout.

Vietnamec po zásahu skončil v policejní cele. Stěžoval si pak na zdravotní potíže. O den později zemřel. Ukázalo se, že měl zlomená dvě žebra, protrženou slezinu a krvácel do břišní dutiny. V organismu neměl drogy ani alkohol. Příčinou smrti byla tak podle závěrů pitvy vnitřní poranění.

Srnského poslal soud na deset let do vězení. Vietnamcova sousedka Kateřina Slavíčková si odpykává osmiletý trest. Policisté Jarmil Šimoník a František Jaroš dostali po třech letech nepodmíněně. Policisté patřili do kontroverzního týmu Delta, obvinění označili za vykonstruované a bití popřeli.

Delta tým se rozpadl po ubití Vietnamce

Na alarmující informace o neobvyklém násilí v řadách policie upozornila poprvé Česká televize. Šest členů někdejší elitní zásahové jednotky Delta mezi sebou soupeřilo v tvrdosti zásahů. Jejich činnost v terénu provázela bezdůvodná agresivita vůči menšinám, soupeření v tvrdosti zákroků nebo ponižování zatýkaných. Příslušníci týmu si navíc pořizovali inscenované fotografie, na kterých nechyběla krev nebo nahota. Po zásahu v brněnské Körnerově ulici se Delta tým, kam Srnský, Jaroš i Šimoník patřili, rozpadl. Velitel týmu šel do civilu. I on ale nakonec skončil před soudem. Za pokus o vydírání jihlavského podnikatele je zatím nepravomocně odsouzený na tři roky.

Ubití Vietnamce není jediný případ policejní agrese

Další případ policejní agrese aktuálně míří k soudu. Obžalovaným je podle informací České televize kriminalista Roman Leikeb. Žalobce ho viní za zmlácení podezřelého, kterého navíc nechal spolu se dvěma kolegy vyskočit z okna. Při výslechu na služebně u Výstaviště slyšel Leikeb se dvěma svými kolegy místo přiznání od podezřelého jen slova o sebevraždě. Přesto mu policisti otevřeli okno a vybídli ho, ať si poslouží. Muž pak z nejvyššího patra opravdu skočil.

Tím ale trápení vyslýchaného muže zdaleka neskončilo. Poté, co dopadl na zem, se k němu ti stejní policisté seběhli a ještě zraněného ho na místě fyzicky napadli. Všichni tři jsou postaveni mimo službu. Leikeb navíc strávil několik týdnů ve vazbě kvůli možnému ovlivňování svědků.

Už před deseti lety přitom Romana Leikeba vinil žalobce ze stejného trestného činu. „Podle obžaloby se měl dopustit fyzického napadání poškozeného při služebním zákroku. Obžaloby byl pravomocně zproštěn," potvrdila mluvčí Městského soudu Brno Gabriela Stočková. Leikep dříve u policie pracoval v takzvaném pohotovostním motorizovaném oddíle. Tedy v zásahové jednotce, ve které kdysi byli také policisté odsouzení za ubití Vietnamce a které velel Martin Foltýn, nepravomocně odsouzený za vydírání.

Na zachycení agrese u policistů přitom jejich vnitřní směrnice příliš nepamatují. Policisté absolvují psychotesty jen při nástupu do zaměstnání, a pokud jim soud nic neprokáže, pracovat mohou dál a jejich chování hlídá pouze jejich vedoucí.