Krnáčová zůstává primátorkou, opozice a ČSSD se nedohodly

Zástupci pražské TOP 09, Trojkoalice a ODS se nedohodli na vzniku koalice s ČSSD. Znamená to, že primátorka Adriana Krnáčová (ANO) a další členové rady, kteří zůstali ve funkcích po říjnovém rozkolu v původní koalici, se udrží v křeslech nejméně do února. Čtveřice stran se přitom sešla již podruhé, výsledkem předchozího jednání byl především odchod Pirátů, se kterými TOP 09 dříve do koalice také počítala.

Zásadní otázkou, kterou mělo zodpovědět druhé jednání TOP 09, Trojkoalice, ODS a ČSSD, je, zda se strany dokážou shodnout na konkrétních bodech případného koaličního projektu. Problémy se mohou objevit například v oblasti dopravy nebo územního plánování.

Jednání však nemělo žádný konkrétní závěr. Na vzniku koalice se strany nedohodly. „Všechny čtyři strany jsou na tom tak, že považují současný stav za neúnosný a hledají možnosti jeho řešení,“ uvedl předseda zastupitelského klubu TOP 09 Václav Novotný. Podle jeho protějšku z ČSSD Karla Březiny „si o tom dlouze povídali, ale nedospěli k žádnému závěru“. Podle Novotného i Březiny bude jednání pokračovat, zřejmě již příští týden.

Krnáčová zůstane primátorkou i v únoru

Před čtvrtečním jednáním zastupitelstva tak ale neexistuje žádný projekt s většinovou podporou v zastupitelstvu, který by ukončil fungování současné ochuzené městské rady. Znamená to, že primátorka Adriana Krnáčová zůstane primátorkou i v únoru a nadále povede radu, ve které namísto původních jedenácti je pouze sedm členů.

Jednání o možné podobě nové koalice, která nahradí rozpadlé spojenectví ANO, Trojkoalice a ČSSD, přitom neprobíhají pouze na půdorysu TOP 09, Trojkoalice, ODS a ČSSD. O udržení svého vlivu se snaží i hnutí ANO, které poslední komunální volby v Praze vyhrálo a s ČSSD by chtělo spolupracovat i nadále.

  • ANO: 18 (při hlasování o Stropnickém rozděleno 13:5)
  • TOP 09: 12 (původně 16)
  • Trojkoalice: 8
  • ČSSD: 8
  • ODS: 8
  • KSČM: 4
  • Piráti: 4
  • Nezávislí: 3 (původně z TOP 09)
  • nezařazená: 1 (původně z TOP 09)

V lednu začala jednání nanovo

Koncem minulého roku se v Praze již rýsoval vznik koalice, ve které by radu sestavily TOP 09, Trojkoalice a Piráti a podpořili by je zastupitelé ODS a klubu Nezávislých. Do Vánoc však dohoda nevznikla a po Novém roce Nezávislí oznámili, že se z jednání stahují. Bez jejich hlasů však neměla zbylá uskupení většinu v zastupitelstvu. Téměř čtvrt roku od osudného hlasování o odvolání radních, po kterém zůstala městská rada ochromená, tak začalo vyjednávání takřka od začátku.

Jednání s ČSSD se potom odmítli zúčastnit Piráti, kteří dlouhodobě kritizují významnou roli Karla Březiny v pražské organizaci. V současnosti je předsedou zastupitelského klubu. Exministr a bývalý náměstek primátora je pravomocně odsouzen kvůli kauzám kolem dopravního podniku. Piráti s ním proto odmítají jednat.