Brno-střed plánuje Kiss and Ride. Pomůže s parkováním u škol

Na dvě minuty zastavit, dovést dítě k vchodu do školy a jet zase dál. Tak by měla fungovat parkoviště typu Kiss and Ride (K+R), která by mohla být u škol v centru Brna. Návrh systému totiž schválila městská část Brno-střed. Rodiče vozící své děti do škol totiž nyní často nemají kde zastavit a svými auty blokují provoz. Navíc děti při přecházení často nebezpečně pobíhají mezi projíždějícími auty.

Školáci na Bakalově nábřeží musí i na chodníku kličkovat mezi auty. Řidiči uprostřed vnitrobloku totiž v ranní špičce hledají místo na rychlé zastavení, aby zavezli své děti do školy. Jen mezi půl osmou a osmou hodinou tam zastavilo několik desítek aut. „Je opravdu problém tady dítě z auta bezpečně dostat,“ okomentoval situaci jeden z rodičů Michal Randula.

Jako problémovou ji vnímají i brněnští strážníci. „Často vjíždějí tam, kam nemají,“ uvedl jejich mluvčí Jakub Ghanem. Systém krátkodobého parkování K+R, v překladu „polib a jeď“, by měl situaci vyřešit. Městská část počítá s vytvořením dvou až tří speciálních parkovacích stání u každé ze čtyřiadvaceti vybraných základních a mateřských škol. Na místech by mohli rodiče zastavit přibližně na dvě minuty. Speciálně značená místa by pak fungovala hlavně v ranních hodinách mezi sedmou a devátou, kdy je provoz okolo škol a školek největší.

Parkování Kiss and Ride má vzniknout u 23 škol (zdroj: ČT24)

Odborníci na dopravu mají k systému K+R výhrady. Podle nich bude fungovat, pokud nebude narušovat provoz a místa k zastavení budou v bezprostřední blízkosti škol, což někde bez stavebních úprav není možné. Možnost vysadit své děti před školou budou mít rodiče před deseti základními školami, a to i na frekventovaných ulicích, jako jsou Křenová nebo Úvoz. Místa k zastavení vzniknou i před třinácti školkami ve stejné městské části.

Krátkodobé parkování se osvědčilo v Praze

Vedení Brno-střed zatím schválilo pouze návrh systému a magistrát jej zahrnul do příprav rezidentního parkování. Pokud vše půjde dobře, mohli by se rodiče parkování typu Kiss and Ride dočkat do konce roku 2017.

Parkoviště K+R fungují také například v Plzni, Třebíči nebo Praze. Tam je jich hned několik u stanic metra a železnice, například u zastávek Černý Most, Nové Butovice, Radlická, Kačerov a Opatov. Zatímco v Brně mají sloužit rodičům, v hlavním městě těm, které někdo doveze nebo naopak vyzvedne u zmíněných zastávek.