Kontrola zastaváren v Brně: V sedmi z osmi zjistili inspektoři nedostatky

Pracovníci České obchodní inspekce narazili u většiny brněnských zastaváren, které kontrolovali, nedostatky. Někteří prodejci například tvrdili, že u nich není možné reklamovat zboží. Teď jim za to hrozí pokuty.

Inspektoři ČOI se v Brně vydali do známých oblastí, kde leží jedna zastavárna vedle druhé. Jejich cílem byly ulice Bratislavská, Křenová a Cejl. I přesto, že kontrolují zastavárny pravidelně, naráželi na stále stejné nedostatky. Použité zboží neoznačené a neoddělené od nového, udivené pohledy prodavačů, že chtějí doklad, tvrzení, že se na zboží nevztahuje záruka. Nebo že záruka trvá maximálně týden.

„I v zastavárně má nakupující svá práva,“ říká ředitel brněnského inspektorátu ČOI Karel Havlíček (zdroj: ČT24)

Inspektoři zákazníkům radí, aby si pokaždé vyžádali doklad o koupeném zboží. Na tom musí být napsáno co, kde a za kolik peněz si klient koupil.

Loni Česká obchodní inspekce provedla ve všech krajích 307 kontrol zaměřených na nabídku, prodej zboží a poskytování služeb v bazarech a zastavárnách. Ve více než polovině případů zjistila nedostatky a uložila 158 pokut za více než čtvrt milionu korun.

Zastavárníky kontroluje nejen ČOI, ale i živnostenský úřad nebo třeba Policie České republiky. Policie nejčastěji pátrá po kradených věcech – mobilech, autorádiích a další elektronice.